Helseminister Bent Høie (H) vil gjøre skjenkeprikker obligatoriski alle kommuner. Utestedene skal få prikker når de bryter loven, for eksempel ved skjenking av overstadig berusede gjester. Tirsdag reiser en delegasjon fra Kristiansand til Oslo for å fortelle stortingspolitikere at dette er feil vei å gå.

Helene H. Knudsen bystyrepolitiker for Høyre. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har ikke lyst til å sverte min egen regjering. Dette gjør jeg for å belyse situasjonen fra flere sider. Regjeringen har sin tanke med å få et overordnet regelverk for hele landet, og jeg skjønner argumentasjonen deres. Samtidig synes jeg det er vanskelig å innføre noe når vi faktisk har et regime som er enda bedre, sier Helene Henriksen Knudsen (H), leder for kontrollutvalget for skjenkesaker i Kristiansand.

Samarbeid

For halvannet år siden gikk kommunen, utelivsbransjen, politiet og Arbeidstilsynet sammen om å innføre prosjektet «Ansvarlig Alkoholhåndtering».

Skjenkekontrollørene er fortsatt ute, men det er slutt på at bevillinger blir inndratt. Til gjengjeld har pubene og restaurantene forpliktet seg til å sende ansatte på kurs og drive seriøst.

Alle de store skjenkestedene i byen deltar.

— Vi blir ikke sanksjonert med prikker, og får ikke en stengningsvarsel hvis vi ikke gjør alt perfekt. Dette prosjektet handler om å hjelpe hverandre til å bli flinkere, sier Claus Oliver Pedersen, salgs- og markedssjef ved Bakgården Bar og Restaurant og leder av Kristiansand hotell- og restauranteierforening.

Oppnår bedre resultater

Initiativet om å lobbe mot det nye forslaget kommer fra ham og NHO. På Stortinget skal man blant andre møte saksordfører Morten Wold (Frp) og Høyre-representanter. Målet er å få lov til å fortsette med et vellykket prosjekt.

- Ved å samarbeide med bransjen og ta diskusjoner hele tiden på hvordan ting er, oppnår vi bedre resultater enn ved at vi løper rundt med en millimeterstokk og forsøker å finne ut av hvem som er fulle eller ikke, sier Kim Henrik Gronert, fagansvarlig for bevilling i kommunen, som også er i delegasjonen.

Han sier kontrollørene melder om færre brudd på skjenkebestemmelsene enn før. Dessuten opplever de å bli tatt bedre i mot ute.

— Vi er ikke motstander av prikksystemet, vi vil bare ha muligheten til å gjøre det på vår måte. Det må ikke bare være én måte å gjøre det på, sier Gronert.

Bystyrepolitiker Helene Henriksen Knudsen (H) sier en forutsetning for ordningen er at det er vanskelig å få skjenkebevilling i første omgang.

— Hvis du har noe utestående med en overordnet myndighet, får du ikke lov til å selge alkohol i Kristiansand, sier hun.

- Ingen motsetning

Også politiet er fornøyd med den lokale ordningen.

- Hvis man ser hvor mye aktivitet det er i byen med Sommer på Torvet, konserter på Fiskebrygga og Palmesus, er ikke antall voldsanmeldelser gått opp. Noe av årsaken er nok dette samarbeidet, sier ordenssjef Dag Tallaksen i Kristiansand-politiet.

Oslo har en tilsvarende ordning og har også protestertmot de statlige skjenkeprikkene, uten at regjeringen så langt har endret oppfatning.

— Det vil være mulig og hensiktsmessig å gjennomføre denne type samarbeid også etter innføring av normerte regler for inndragning av bevilling. Det er ingen motsetning mellom veiledning og dialog på den ene siden og bruk av tydelige reaksjoner i de tilfellene hvor regelverket ikke følges på den andre siden, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet til nettstedet Osloby.no.