— Kristiansand bør se på muligheten til å sette i gang et prosjekt som kan bedre levevilkårene for romfolk i Romania. Det vil bidra til at det blir mindre attraktivt å komme hit for å tigge, sier Furre til Fædrelandsvennen.

I periode 2009-2014 mottar Romania 2,3 milliarder kroner i EØS-midler fra Norge. I neste periode blir beløpet trolig enda større. Furre mener det er store muligheter for at Kristiansand vil kunne bruke noe av pengene til et prosjekt.

— Jeg har vært i kontakt med europaminister Vidar Helgesen (H), som forhandler om midlene Norge skal betale i neste periode. Han har sagt at tiltak som kan skape arbeidsplasser vil stå høyere på lista enn tidligere. Det er ingen tvil om at det finnes midler, sier Høyres ordførerkandidat i Kristiansand.

Les også:

Må ha rumensk partner

Furre viser til at Oslo kommune nylig fikk 500.000 Euro til et forprosjekt i Romania. Kristiansand bør prøve det samme, mener Furre.

— Vi må først finne en rumensk partner. Det kan være en by eller kommune i et relevant område. Kristiansand kan bidra med kompetanse som kan legge til rette for utdanning, sosial inkludering eller næringsvirksomhet. EØS-midlene kan brukes til å frikjøpe denne kompetansen, uten at det går utover bykassa i Kristiansand, sier Furre. - Hva slags prosjekt ser du for deg?

— Det er flere muligheter. Jeg tror ikke kommunen skal starte noen bedrift i Romania, men vi kan for eksempel skape et marked for en bedrift som kan levere noe til offentlige etater i Norge, sier Furre.

Frp kritisk, KrF positive

Furres forslag blir møtt med glede av KrF og skepsis av Frp.

— Tanken er god, men jeg er skeptisk til realismen. Et slikt prosjekt kan fort koste mer enn det smaker. Dette dreier seg om komplekse problemer og en kommune blir fryktelig liten i denne sammenheng. Jeg tror det bør håndteres av det europeiske samarbeidet, sier ordførerkandidat Stian Storbukås.

KrFs ordførerkandidat, Jørgen Kristiansen, er langt mer positiv.

— At dette kommer fra Høyre er litt uventet, men veldig gledelig. Jeg synes det kunne vært spennende, men jeg må vite litt mer om hva han tenker. Kristiansand driver ikke utenrikspolitikk, men det er klart vi kan bidra, slik vi blant annet har gjort med Rajsahi i Bangladesh, sier Kristiansen.

Støtter nødovernatting

Harald Furre erkjenner at det blir krevende å oppnå de ønskede resultatene.

— Men Kristiansand har gode erfaringer, blant annet Walrus Bay i Namibia. Hvis vi får disse midlene tror jeg vi kan hjelpe en rumensk by til å bedre vilkårene for romfolk, sier Furre. - Du har sagt at du er mot tiggeforbud. Hvordan bør vi håndtere romfolk som fremdeles vil komme til Norge for å tigge?

— Jeg er mot et forbud, men synes ikke det er riktig å stimulere til tigging. Det er en uverdig måte å skaffe seg penger på. Det som har vært gjort her i byen, med nødovernatting, synes jeg er greit. Men vi skal ikke være dumsnille. Tiggingen er utvilsomt et levebrød, men samtidig en siste utvei for mennesker som ikke har så mange andre muligheter. Gjennom dette prosjektet kan vi bidra til at de kan skape seg et verdig liv i hjemlandet, sier Furre.

Les også:

Oslo jakter på rumensk partner

— Vi ønsker å bidra der det trengs. Byrådet i Oslo har derfor bestemt seg for å gå i gang med et pilotprosjekt for å bekjempe fattigdom. Prosjektet er fremdeles i en tidlig fase, så vi jobber nå med å finne lokale partnere og avklare hva vi skal drive med, sier leder for byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Øystein Eriksen Søreide.

Prosjektet har fått 500.000 Euro gjennom Norway Grants, som er en del av EØS-midlene Norge betaler.

— Når vi er ferdig med forprosjektet kan det bli aktuelt å gå videre og søke om mer midler, sier Eriksen Søreide.

Hva EØS-midlene skal brukes til er egentlig opp til mottakerlandene.

— Det er normalen, men her har Oslo blitt prosjektleder og fått penger direkte av Norway Grants. Men vi kan ikke sitte i Oslo og bestemme. Veien videre bestemmes i samarbeid med lokale partnere, sier Søreide.