— Den måten å møte kritikk på, er Sørlandet på det aller klammeste, sier Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V).

Han har lite sans for at Mette Gundersen ba landsdelenes politikere sende støtte-sms til Tine Sundtoft på Sørlandstinget fredag.

— Dette er den mest unyttige støtten Tine Sundtoft kan få. Vi trenger ikke kalle hverandre superflinke hele tiden. Jeg er også stolt av Tine Sundtoft, men foreløpig har hun ikke innfridd i en lite klima-ambisiøs regjering. Hun har en tøff jobb med å fronte klimapolitikk i en regjering med Frp, men hun må måles på resultater, sier Antonsen.

Fædrelandsvennen-kritikk

Den politiske forsamlingen på Sørlandstinget applauderte da Mette Gundersen gikk kraftig til angrep på Fædrelandsvennens omtale av Sundtoft:

— Vi er stolte over å ha en statsråd fra Sørlandet. Den type artikler er helt unødvendig med på å bekrefte det selvbildet vi prøver å heve oss opp fra, sa Gundersen, før hun kom med oppfordringen om støtte-sms.

Bakgrunnen er onsdagens omtale fra Stortinget og politisk redaktør Vidar Udjus kommentar om at Tine Stundtoft ikke har innfridd.

— Jeg synes vi skal være rause nok til å løfte hverandre. Nå har Fædrelandsvennen i årevis etterlyst politiske ledere fra Sørlandet. Når vi endelig får en statsråd, begynner avisen med en gang å kritisere og rive ned. Slik bygger vi ikke politiske profiler fra Sørlandet. Slikt fører bare til at folk vegrer seg fra å bli politikere. Det svekker landsdelen, sier Gundersen og fortsetter:

— Tine har fått til det få andre har greid, hun er statsråd fra Sørlandet. Jeg er glad i Fædrelandsvennen, men dere må tåle kritikk dere også. Dere må skjerpe dere, rett og slett. Jeg har null problem med å rose en politiker fra Sørlandet, selv om hun er fra et annet parti og jeg er uenig i mye. Tine er flink, sier Gundersen.Antonsen er uenig i denne virkelighetsoppfatningen:

- Kritikk av kritikken

— Saklig kritikk må tåles, ikke klappes ned. Dette er litt som Aps Freddy de Ruiter som alltid kritiserte når noen etterlyste rødgrønne leveranser til Sørlandet. Etter valget inntok Høyres Hans Otto Lund samme rolle for den nye regjeringen. Det blir en kritikk av kritikken, i stedet for å fokusere på saken. Det undrer meg, sier han.

Sørlandet på sitt aller klammeste, sier Venstres Hans Antonsen om Gundersens utspill. Han mener kritikk er styrkende og stimulerende. Foto: Tore André Baardsen

Antonsen mener Sørlandet har et stykke å gå i retning åpenhet, og sier at kritikk kan være både styrkende og stimulerende.— Jeg er stolt av Sundtoft. Hun har en vanskelig jobb med å fronte klima i en regjering som ikke har gjort klima til en viktig sak. Helt fra hun ble utnevnt har jeg forsvart henne, men hun må levere som statsråd. Vi kan ikke forlange mindre av henne fordi hun kommer fra Sørlandet, sier Antonsen.

- Løftes i Trøndelag

KrFs Kjell Ingolf Ropstad har vært en av de tøffe mot Tine Sundtoft i regjeringens spørretime, men sier:

— Jeg er enig med Mette Gundersen. Trønderske politikere sier ofte at de har mye å takke Adresseavisen for, som løfter dem fram og fokuserer på dem, som spiller dem gode. Jeg synes det var raust og fint at Gundersen sa det hun sa.

- Snur ting på hodet

— Vi har løftet fram Tine Sundtoft som statsråd og vi har fulgt henne. Hun fikk pepper for sin første spørretime. Da var det naturlig å følge henne også i den andre. Jeg synes verken artikkelen vår og eller kommentaren onsdag var spesielt kritisk. Det var saklig, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad.

Han mener Aps Mette Gundersen snur ting helt på hodet.

— Jeg hørte henne ikke på Sørlandstinget, men jeg har hørt om det hun sa. Hvis Gundersen mener vi skal applaudere Sundtoft fordi hun er fra Sørlandet, ja, da gjør vi Sørlandet en virkelig bjørnetjeneste, sier sjefredaktøren.

— Vi kommer til følge Sundtoft videre. Det har lugget for henne i starten. Jeg tror hun vil få bedre glid etter hvert. Hun kan politikk, men har hatt en bratt start, sier Ljøstad.