Politiet beslagla dette replikavåpenet etter hendelsen. Foto: Erlend Olsbu

— Vi fikk melding om at to bevæpnede personer gikk rundt ved barnehagen og aldershjemmet. Begge er pågrepet, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Ifølge Klausen skal mennene, som er 32 og 33 år gamle, ha lagt fra seg våpnene på utsiden av Venneslaheimen og gått inn på aldershjemmet.

Metadon

— Det viste seg at det var to narkomane som skulle ha sin daglige dose med metadon. Det er visst rutine i Vennesla at dette blir utdelt ved aldershjemmet, sier Klausen.

Våpnene skal ikke være ekte våpen, men etterligninger.

— Vi sendte bevæpnede patruljer fra Kristiansand da vi fikk meldingen. Pågripelsen skjedde uten noe dramatikk, sier Klausen.

Dette våpenet gikk mennene rundt med i Vennesla onsdag. Foto: Erlend Olsbu

Han kjenner foreløpig ikke til hvorfor de to personene hadde valgt å bevæpne seg før dagens metadonutdeling.— De har ikke truet noen direkte, men det er jo skremmende for andre uansett, sier Klausen.

Barnehageansatte varslet

De to mennene krysset gjennom lekeplassen til barnehagen like overveien, før de gikk inn på Venneslaheimen. Det var ansatte ibarnehagen som varslet politiet.

— En ansatt så gjennom vinduet atde to gikk gjennom lekeplassen, passerte vinduene, og gikk utporten, sier styrer i Læringsverkstedet Søndagsbakken barnehage,Mette Espeland, til Fædrelandsvennen.

— De oppførte seg ikketruende, og det ar ingen barn her da som så dem, sier hun.

— Men deansatte trodde det var et ekte våpen der og da?

— Ja, og detopplevdes veldig dramatisk. Men de taklet det veldig bra. Ietterkant har vi ringt rundt til alle foreldrene for å fortelle hvasom skjedde, sier hun.

Hun berømmer de to ansatte som var på jobb.

— De holdt seg veldig rolige. Den ene låste døra, og da hadde de topassert og var på vei over til heimen, hvor de satte fra seg«våpenet» utenfor inngangen, sier hun.

- Ikke vonde hensikter

Politiet ble varslet klokken 08.28. 20 minutter senere var begge pågrepet.

— Den første meldingen gikk på at to personer med våpen var i området. Vi rykket ut og pågrep to personer. Den ene hadde replikavåpen på seg. Våpenet framstår som en softgun, sier politiets innsatsleder på stedet, Vigleik Fidje, til Fædrelandsvennen.

Han beskriver mennene som lokale kjenninger i Vennesla.

— Det er ikke så lurt å gå rundt med slike våpen. De framstår som ekte. Men det ble ikke gjort med vonde hensikter. Det var mer tankeløst, sier innsatslederen.

Siktet for brudd på våpenloven

Ifølge Fidje blir den ene av mennene anmeldt etter hendelsen.

— Den ene bli siktet for brudd på våpenloven. Den andre er løslatt og blir ikke siktet for noe, sier politiadvokat Cecilie Pedersen Hille til Fædrelandsvennen.

Mannen som er siktet vil bli avhørt onsdag. Etter avhøret vil politiet ta stilling til om mannen skal fremstilles for fengsling eller løslates.

— Han blir først avhørt i kveld. Det viste seg at mannen som ble pågrepet også var i besittelse av en stjålet sykkel. Vi måtte få klarhet i dette før avhøret, sier lensmann i Vennesla og Iveland, John Thomas Homme.