Ekteparet Edvard og Aslaug Brøvig (til venstre) tok over huset i 1995. Skapet i bakgrunnen var tidligere et vindu ut til bakgården, men huset har blitt bygget ut litt. Vinduet har nå blitt til dører i et vitrineskap. Foto: Tore André Baardsen
Mens turistene koste seg med vafler, fortalte Edvard dem om Posebyen og det gamle huset. Foto: Tore André Baardsen
-Jeg liker godt de gamle trehusene. Det er veldig fint her, sier Daphne Tudor (t.v). Jacqueline Gosnold-Bailey forelsket seg i byen under besøket: - Kristiansand er kjempefint. Det er mye finere her enn i England, mener hun. Foto: Tore André Baardsen
Turistene var tydelig glade for besøket. - Det har vært fantastisk å være her, sier Alan Birch til vertinne Aslaug Brøvig på vei ut døra. Foto: Tore André Baardsen
Edvard og Aslaug Brødvigs hus i Gyldenløves gate er fra 1799. -Mange turister pleier å stoppe og ta bilder utenfor huset vårt. Det er veldig hyggelig å invitere dem inn, sier Edvard. Foto: Tore André Baardsen
Det ble tid til flere stopp gjennom Kvadraturen. Her har turistene akkurat fått med seg Domkirka. Foto: Tore André Baardsen
Edvard Brøvig ledet turistene gjennom byen med kommunevåpenet i den ene hånda. Foto: Tore André Baardsen
Den guidede turen med Edvard Brøvig startet på Langbrygga. -I dag skal vi ha to puljer med engelske turister hjemme hos oss, og fredag skal vi få besøk av en tysk gruppe, forteller 84-åringen. Foto: Tore André Baardsen

— Welcome! Welcome!

Aslaug Brøvig (87) har akkurat stukket hodet ut for å ønske en gruppe med 20 cruiseturister velkommen inn i hjemmet i Posebyen.

Mens hun har stekt vafler, har ektemannen Edvard (84) hatt turistene med på sightseeingtur gjennom Kvadraturen. I nydelig solskinn har turen gått over Torvet, innom Domkirka, og videre til hjemmet i Gyldenløves gate.

- Fantastisk

Dagens gjester kommer fra det samme cruiseskipet og har vært på tur i nesten to uker før de ankom norsk jord.

— Vi ble fortalt at vi måtte pakke varme klær og at det kunne bli veldig kaldt. De har vi ikke hatt bruk for, sier Alan Birch til Fædrelandsvennen.

Han er ferie sammen med kona, og er svært begeistret over å få se Kristiansand fra sin beste side.

— Å få komme hjem til dette ekteparet er helt fantastisk! sier han.

Snakker med forbipasserende

Det er første gang at ekteparet har annonsert hjemmebesøk gjennom Turistkontoret, men ikke første gang at de har turister på besøk.

— Jeg elsker å hilse på turister som går forbi. Mange stopper opp og tar bilder av blomstene vi har utenfor, og da går jeg ut og prater med dem og spør hvor de kommer fra. Mange har vært inne hos oss og sendt takkebrev i ettertid, forteller Edvard.

— Det er nesten som et museum å gå inn døra hos oss. Huset er fra 1799 og det er mye som er bevart, sier han.

- Bedre enn England

Mens Aslaug serverer nystekte vafler til gjestene, forteller ektemannen om husets historie.

— Det er veldig interessant å se hvordan folk bor. Som turist får man vanligvis ikke komme inn til folk, sier Charles Dickens.

Ekteparet kjøpte huset for 19 år siden av en eldre kvinne som verken hadde varmtvann eller toalett i huset.

— Hun hadde utedo i bakgården og synes det var veldig greit, sier Edvard lattermildt.

Det er takknemlige gjester de har fått i hus. Jacqueline Gosnold-Bailey mener at Kristiansand har vært det beste stoppet på hele cruiset.

— Vi har vært i København, Stockholm, Tallinn og St. Petersburg før vi kom hit, men dette er den fineste byen. Kristiansand er også finere enn hele England. Jeg elsker landsbyfølelsen og at det er så rolig og fint her, sier Gosnold-Bailey.

Får tysk besøk

Edvard og Aslaug har vært gift i 50 år, og blant jobbet blant annet for Moralsk Opprustning (MRA) i flere land i Europa.

— Turistkontoret spurte om vi ville ha besøk av en tysk gruppe på fredag, og det vil vi. Det spiller ingen rolle for oss om vi må snakke engelsk eller tysk, sier Edvard.

- Dere er ganske spreke som gjør dette?

— Dette er helt naturlig for oss. Sånn har vi levd hele vårt liv, sier Edvard.

— Ja, dette er bare gøy for oss som er pensjonister. Det viktigste er at gjestene har det greit, sier Aslaug.

Etter en times tid i Posebyen er det snart klart for nye gjester. Dette er bare den første av to grupper som skal besøke ekteparet Brøvik denne dagen.

— Jeg rekker et kvarters pause før neste runde, sier Edvard.