- Da jeg kom opp her på mandag lå brekkjernet og rundt 20 sneiper i senga, sier Turid Juell Larsen. Foto: Espen Sand
Flere steder på kjøkkenet og i stua lå flasker knust på gulvet. Foto: Espen Sand
Store mengder alkohol ble konsumert under innbruddet. Foto: Politiet Foto: Espen Sand

— Jeg var rasende og sjokkert. Hele hytta var et kaos, sier Per Juell Larsen.

Forrige helg tok uvedkommende seg inn i fritidsboligen og raserte store deler av Larsens familiehytte på Kvernhustangen i Søgne. Da Turid og Per Juell Larsen kom til hytta mandag formiddag, lå det øl-, vin- og spritflasker rundt omkring i hytta.

— Fire dører var sprengt opp og ødelagt. Glassbiter fra knuste flasker lå strødd utover golvet i stua og kjøkkenet, og det var flere hundre sigarettsneiper. Det har blitt drukket store mengder alkohol, og vi fant spy i blomsterbedet på utsiden. Det tyder på at det har vært flere mennesker her, og at de har vært her en god stund, sier han.

Sjokket var stort da de kom inn på soverommet.

— I senga lå brekkjernet, rundt 20 sigarettsneiper og et voldsomt rot. Det er ekkelt at noen har vært i våre private ting, sier Turid Juell Larsen.

Stjal utstoppede dyr

— Vi savner to store høytalere og fem utstoppede dyr, men de har nok vært mest ute etter festen. En mink, et ekorn, to røyskatter og ei havelle er borte. Flere av dyrene har en spesiell forhistorie og betyr mye for oss, sier ekteparet.

Politiet i Søgne mistenker ungdommer å stå bak.

— Vi vet ikke så mye, men førsteinntrykket er at ungdommer står bak. Vi begynner å kalle inn til avhør på torsdag, sier Terje Erkleiv, politiførstebetjent ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Speiderhytta på Kvernhustangen ble utsatt for hærverk i november. Fem ungdommer ble i konfliktrådet enige om å beise hytta for å gjøre opp for seg. Hytta ligger like i nærheten av familien Juell Larsens hytte. Foto: Espen Sand

Natt til 9. november i fjor skjedde et lignende hyttehærverk, kun noen hundre meter fra Larsens hytte. Et tredvetalls ungdommer hadde fest i speiderhytta som eies av Søgne kommune, men driftes av sjøspeiderne. På natten ble hytta ramponert, og saken ble fulgt opp av lensmannskontoret, skole og Søgne kommune. I konfliktrådet møtte fem ungdommer med foresatte. Der ble de enige om å gjøre opp for seg gjennom å beise hytta på dugnad.

Kan ha sammenheng

Erkleiv tror speiderhyttesaken kan ha sammenheng med innbruddet.

— Jeg blir overrasket om ungdommene i speiderhyttesaken ikke har noe med innbruddet å gjøre, sier politibetjenten.

— Har Søgne et ungdomsproblem?

— Vi kjente bare til ett innbrudd av ungdommer før speiderhyttesaken. Derfor vil jeg ikke kalle det for et problem. Men hvis trenden fortsetter, er vi nødt til å ta det på alvor, sier politiførstebetjenten.

DNA-spor

Tirsdag undersøkte politiet hytta. Der sikret de seg flasker og sigarettsneiper som kan sendes til DNA-analyse.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Saker som involverer ungdom under den kriminelle lavalder, blir meldt inn til barnevernet. For ungdom over 15 år er det vanlig at hærverk- og innbruddsaker ender opp i konfliktrådet.

— I teorien kan det ende med fengselsstraff, men det er sjelden det skjer i praksis. Vanligvis ender det med et møte med fornærmede i konfliktrådet, hvor partene kommer til en løsning. Bøter og merknader på rullebladet er et annet alternativ, sier Erkleiv.

- Ungdom handler ofte på impuls

Konfliktrådet i Agder behandler årlig i underkant av 100 saker om skadeverk. Leder Helge Bie Riber sier at ungdom ofte står bak innbrudd og hærverk.

— Jeg har ikke eksakte tall, men inntrykket er at vi får inn saker jevnt og trutt. Ofte er handlingene preget av impuls, der hevntanker og spenning går igjen, sier Bie Riber.

— I de fleste sakene er flere ungdommer med på ugjerningen, legger han til.

Lederen mener konfliktrådet er en gulrot for ungdommene.

— Unge mennesker slipper både bot og merknader på rulleblandet, så sant man finner en løsning, sier lederen.

— Den yngste vi har hatt i konfliktrådet var ni år, men det er ikke sjelden at vi ser 12-13 åringer. Antallet ungdommer har gått ned, men noen få ungdommer står bak flere saker. De kommer ofte fra hjem der foreldrene er dårlige forbilder, sier Bie Riber.