NVE gir E18 Vindpark AS konsesjon for å bygge og drive Lillesand vindkraftverk på Nordbø i Lillesand, helt på grensen til Birkenes kommune. Det kommer frem i en pressemelding fra direktoratet fredag kveld.

Den røde, stiplede linjen viser området hvor E18 Vindpark ønsker å bygge vindkraftverk i Lillesand. Foto: Norges vassdrags- og energidirektorat

NVE har vurdert fordelene ved etablering av et vindkraftverk med tilhørende nettilknytning til som større enn ulempene, og gir klarsignal til at E18 Vindpark skal kunne bygge og drive en rundt 2,7 kilometer lang 22 kV-kraftledning.

Vil koste 100 millioner

Det er selskapet Havgul Clean Energy som står bak E18 Vindpark og vindmølle-planene på Nordbø. Planene berører en eiendom som eies av de tre brødrene Nordbø.

Prosjektleder i Havgul, Karl Hesstvedt, er godt fornøyd med NVEs vedtak.

— Vi er veldig fornøyde. Dette er et prosjekt vi har holdt på med i flere år, og synes selv at vi har laget et godt prosjekt. Vedtaket fra NVE er en bekreftelse på det, sier Hesstvedt.

Planområdet er på litt over en kvadratkilometer, og det er planlagt tre-fire turbiner. Totalt vil vindkraftverket koste 100 millioner kroner.

— I norsk sammenheng er det et lite prosjekt, men lokalt vil kraftverket ha stor betydning. Kraftverket vil i løpet av sin levetid på rundt 25 år redusere CO2-utslipp tilsvarende 17.000 biler, og det vil gi en årlig strømforsyning til 2000 av Lillesands rundt 16.000 husstander, sier prosjektlederen.

Hesstvedt anslår at vindkraftverket vil være i drift i 2017 eller 2018. Forhåpentligvis kan byggearbeidet starte om et års tid.

Godt samarbeid med grunneiere

Søknaden fra E18 Vindpark om å få bygge og drive Lillesand vindkraftverk med inntil 100 MW innstallert effekt kom i februar i år. Samtidig som NVE har gitt tillatelse til å bygge vindkraftverket på Nordbø, har de også gitt ekspropriasjonstillatelse til utbyggeren.

— Det er mer en formalitet, og jeg kan ikke se for meg at det vil bli aktuelt å benytte seg av ekspropirasjon. Vi har hatt et godt samarbeid med grunneierne, som er positive til prosjektet, sier Hesstvedt.

Lillesand bystyre anbefalte NVE i mai å gi løyve til vindkraftverket, og vektla den gang behovet for utvikling av fornybar energi.

Ledningen skal gå fra planområdet på Nordbø vest for Lillesand til det eksisterende 22 kV-distribusjonsnettet ved Øvre Eikeland.