— Jeg er sliten, men fortsatt litt sånn adrenalin-høy, sier statsråden på telefon fra Oslo.

Det er bare få timer siden hun og teamet landet i Norge, og hun vedgår at det ble festing natt til søndag. Til klokken halv tre faktisk. Nå har hun en ukes jobbøkt i hovedstaden igjen, før hun fredag reiser hjem til Sørlandet på juleferie.

— Jeg er veldig godt fornøyd. Jeg føler vi har vært med på å skrive historie. Vi har fått til et ambisjonsnivå som er høyere enn de fleste våget å tro på. Og Norge var sentrale, vi ble bedt av den franske utenriksministeren Laurent Fabius om å lede forhandlingene om nettopp hvor ambisjonen skulle ligge. Så det har vært møter og jobbing dag og natt, forteller Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Jeg føler vi har vært med på å skrive historie. Vi har fått til et ambisjonsnivå som er høyere enn de fleste våget å tro på.

Seier for verden

Hun mener avtalen er en seier for verden, det er et viktig skritt for Norge og det har også vært en personlig seier for henne. I den rekkefølgen.

— Dette er mitt tredje klimatoppmøte. Første gang var jeg i Warszawa og da hadde jeg vært statsråd i fem uker. Det var et sjokk. Så var jeg i Lima og da hadde jeg lært mer av stammespråket og mer om den spesielle måten å jobbe på. Siden Lima har det vært knallhard jobbing mot Paris. Jeg har regnet ut at jeg i 2015 har sittet i klimamøter i 44 dager, ti timer i snitt hver dag. I tillegg har jeg vært fem dager i Colombia, fem dager i Brasil, besøkt Arktis og Antarktis.

— Avtalen viser nå: hardt arbeid er aldri feil, mener statsråden fra Lillesand.

Diskusjon om realismen

Eksperter og kommentatorer har i stor grad vært fornøyd med ambisjonen i Paris-avtalen, fordi det også er avtalefestet at målene skal skjerpes etterhvert. Men realismen i den helt ferske avtalen diskuteres.

— Målet om å begrense oppvarmingen med 2 grader er bra, men i avtalen skal vi arbeide for å få det ned mot 1,5 grader. Håpet og ambisjonen ligger i at dette skal revideres hvert femte år, svarer ministeren.

Denne avtalen er en tydelig beskjed til næringsliv, til politikere og til oss alle verden over.

— Men kan man nå stole på at alle land som har undertegnet avtalen reiser hjem og gjør som de har lovet?

— De blir kikket i kortene. De skal rapportere inn til FN og kravene vil oppjusteres etterhvert. Det er helt nytt og dette kan gjøre en forskjell. Det må det, understreker Sundtoft:

Også en hilsen til Kristiansand

— Denne avtalen er en tydelig beskjed til næringsliv, til politikere og til oss alle verden over. Vi må inn i et skifte. Også til diskusjoner i Kristansand for eksempel: bygg høyere og tettere, sørg for at folk kan sykle, gå og kjøre kollektivt. Må man kjøre, så må det man kjører ikke slippe ut noe, sier hun, og henviser til regjeringens klimamål for 2030. Det skal kuttes i 40 prosent i utslipp, sammenlignet med tall fra 1990. — Det er fem sentrale punkter: lavutslippsindustrien, grønn skipsfart, fornybar energi, karbonfangst og lagring og transport. Dette skal vi få fortgang i nå.