Paul Richardsen (t.h.) og Vidar Blakseth i Sparebanken Sør under finalene av årets Sør Cup. Foto: Steffen Stenersen
Paul Richardsen kan se tilbake på en godt gjennomført Sør Cup 2014. Mandag reiser han til Hellas med sin kone Hege. Foto: Reidar Kollstad

Sør Cup 2014 er over. Hva sitter du igjen med?

Jeg sitter igjen med mange fornøyde deltakere. Jeg føler vi har levert en god cup. Målet har vært å lage en fest for barn og unge, og at de som har vært her har lyst å komme igjen. Den beste markedsføringen er å lage en cup som deltakerne er fornøyd med. Og så hjelper det med godt vær. På ledertreffet beklaget jeg jo at det hadde vært et par skyer den dagen.

Kunne noe vært gjort annerledes?

Ja, det kunne det helt sikkert. I dag går det ut et evalueringsskjema. Det blir nøye gjennomgått, og så prøver vi å ta ut det beste derfra.

Hvor mye penger har dere tjent på årets cup?

Det vet jeg ikke, men jeg håper at vi kan komme opp i det vi hadde i fjor. Det er jo betaling til de klubbene som gjør en fantastisk jobb for cupen under hele året. 1500 frivillige legger ned 12.000-13.000 arbeidstimer. Uten noen kroner tilbake hadde det ikke blitt noe cup.

Men har du en følelse av hvordan det har gått økonomisk?

I fjor fordelte vi 3,6 millioner og alt går til Fløy, Vindbjart og Donn. Hver krone vi sitter igjen med går til dem. Jeg håper jo vi kan klare det samme som i fjor, men det er altfor tidlig å si.

Forstår du avgjørelsen Forus og Gausel tok om å sende hjem hele klubben i frykt for omgangssyke?

Jeg forstår det, og respekterer det. De fant ut at det var det beste for den klubben, da kan ikke jeg si at det er feil avgjørelse. Men det er en tøff avgjørelse å ta.

Hvor mange tilfeller av omgangssyke fikk du høre om?

Jeg vet ikke om det var 10 eller 20, men jeg kan svare annerledes: Etter at de reiste var det ett tilfelle på den skolen som jeg har hørt om, og ingen kamper ble avlyst.

Stormberg-gründer Steinar Olsen la ut en melding på Facebook hvor det sto at en forelder blant annet hadde kalt et barn for «drittsekk» under en kamp. Hvordan jobber dere for å unngå at slikt skjer?

Det burde jo egentlig være unødvendig å lage foreldrevettregler, men det er en grunn til at de er laget. Ett tilfelle er ett for mye, men jeg tror at når du arrangerer 1080 kamper, klarer du ikke garantere deg mot at slike ting skjer. Det er ikke noe hyggelig, men det er ikke noe gjennomgående trekk for vår turnering. Det som skjedde i den kampen skal bare ikke skje, og jeg vet at det er blitt tatt fatt i.

Har du fått vite hvilke ord som ble sagt?

Når han skriver at det ble sagt «drittsekk», så regner jeg med han vet det, og jeg må tro at det er sant. Jeg har vært i møte med den klubben det gjelder, og kunne hilse og si at de var fornøyd med hvordan hendelsen hadde blitt håndtert. Så alle parter anser denne saken som ferdig. Det var en hendelse som av og til skjer, og som ikke skal skje. Men det har blitt tatt hånd om på en ordentlig måte.

På hvilken måte?

Det blir kalt inn til foreldremøte, hvor det blir informert om reglene. Og vi kommer til å bli enda tydeligere fra cupens side på å minne om disse foreldrevettreglene. Men det er viktig å få fram at dette ikke er et generelt problem i Sør Cup eller i Agder fotballkrets. Men det skal ikke skje.

Er det snakk om å utestenge det aktuelle laget fra cupen?

Nei.

Hva gjør Paul Richardsen når han ikke er cup-sjef?

Jeg er glad i fotball. Jeg spiller på veteranlaget til Fløy, som blir dårligere og dårligere for hvert år. Vi tror vi er gode, men vi er ikke det. Så synger jeg i kor. Så har vi ei treningsgruppe på Flekkerøy som heter Blanda drops. Terje Marcussen er med i den gruppa, så vi har en regel om at vi skal jogge sammen. Vi går en del, og når vi hører det kommer folk så begynner vi å jogge.

Hva slags forhold har du til Flekkerøy?

Det er Sørlandets Hawaii. Jeg er født og oppvokst der, og er stolt av det.

Når det er sommer, hvor koser du deg mest?

Jeg er glad i å reise. Vi har et lite krypinn nede i Hellas, hvor jeg reiser til mandag. Så har jeg ei skibbu på Flekkerøy som jeg ikke tør å si at jeg har.

Hva tenker du om Start-laget nå, kontra når du spilte?

Det er ikke så lenge siden jeg så på lagoppstillinga fra 1990, og på det laget var 22 av 24 sørlendinger. Da var det sju fra Start på landslaget. Det var et vanvittig godt lag. Det eneste som ikke var godt nok var at vi ikke vant serien. Jeg fikk oppleve å ha både Karsten Johannessen og Brede Skistad som trenere. Og fortsatt henger et kallenavn igjen fra den tiden: «Tåa».

Fordi?

For når folk trodde de var forbi meg på banen, så fikk jeg alltid ut en lang tå. Krabbekloa har jeg også blitt kalt. Eller Sakkeus. Jeg jobbet jo 25 år i tollvesenet. Men det er «tåa» som folk husker.

Men dagens Start-lag, kontra det du nevnte?

Påstand: Hvis du tar Pål Lydersen, Claus Eftevaag, Frank Strandli, Erik Mykland og de guttene der, så er det ingen på dagens Start-lag som kunne banket ut dem.

Savner du en mer lokal profil i dagens lag?

Ja. Den gang var det spillere fra Lyngdal til Risør. Men så har tidene forandret seg. Det var jo ingen som kunne leve av fotballen den gangen, så skulle du spille i en toppklubb så ble det Start.

Hva tenker du om at Start er eneste lag som ikke har brukt tenåringer i eliteserien hittil?

Det er synd, fryktelig synd. Det er seks år siden vi fikk fram en sørlending. Det kan jo ikke være sånn at på de seks årene så er det ingen som har vært gode nok for Start.

Hvor lenge ser du for deg å være sjef for Sør Cup?

Det har jeg ikke noe godt svar på. Jeg har ikke planer om å trekke meg ennå. Men jeg tror ikke jeg skal holde på like lenge som Frode Kyvåg. Jeg skal ikke holde på til jeg blir like grå i håret som ham, men det kan jeg vel ikke bli heller.