— Skulle ulykken skje i dette området i for eksempel påsken, skal vi kunne stille med 50 snøscootere i løpet av en halvtime. Det sørger jungeltelegrafen i bygda for, sier lederen for Hylestad Snøscooterklubb og medlem i Valle fjellredningsgruppe, Olav Jan Nomeland.

Laget kurs: Olav Jan Nomeland i snøscooterklubben i Valle (t.v.) og Ragnar Aspholm i Valle Jeger og fisk var to av initiativtakerne til skreddagen i Valle i vinterferien. Foto: JOHS. BJØRKELI

— Det er ingen tvil om at den frivillige innsatsen fra lokale snøscooterpatruljer har reddet liv. Det så vi her i Stavedalen for noen år siden da de fikk gravd en kvinne levende ut av snøskredet, sier Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor til Fædrelandsvennen.Han setter stor pris på samarbeidet med den lokale fjellredningstjenesten i Åseral, Valle og Bykle, som har 35 lokalkjente bygdefolk med snøscooter og kunnskap om fjellredning til disposisjon. Disse kommer i tillegg til Røde Kors Hjelpekorps, brannvesenet, sivilforsvaret og egne mannskaper.

— Selv om det kan være en utfordring å organisere et hjelpeapparat som består av mange frivillige, så er nytten av disse svært stor, sier Hovden.

Kurses

Snøscooterne er ikke alltid like populære i fjellheimen. Men skulle ulykken være ute, kan det være lokale, uorganiserte snøscooterpatruljer som kommer først på et ulykkessted. Derfor er det viktig at disse også har kunnskaper om skredsøk, bruk av utstyr og førstehjelp.

Tidligere i vinter var Fædrelandsvennen med da Valle Jeger- og fiskerforening, Hylestad snøscooterklubb, Valle fjellredningsgruppe og Den Norske turistforening arrangerte skreddag i Valle.

Kurset omfattet bruk av skredsøker, søk i snøskred, opplæring i å finne ut om steder er rasfarlige, å lese snø og å planlegge skiturene på forhånd, slik at du ikke havner i de dødbringende snøskredene.

Skredekspert Gunnar Sagstuen fra Røyland Gård i Birkenes har mye kunnskap om snø, vær og rasfare. Det vil han lære bort. FOTO: JOHS. BJØRKELI Foto: JOHS. BJØRKELI

Skredekspert Gunnar Sagstuen og arrangøren tok også kursdeltakerne med opp i Stavedalen i Valle austhei, til steder der folk før har havnet i snøskred. Her fikk de en innføring i å lese terrenget og å analysere snøens beskaffenhet. Denne dagen var skredfaren svært stor, med mildvær og 40 centimeter nysnø på toppen av et skarelag.

Liten skredfare

En uke før påske var snøskredfaren vesentlig redusert, selv om det fortsatt ligger store snømengder i Setesdals-fjellene.

— Etter mildværet og de store snøfallene for et par måneder siden har snødekket stabilisert seg. Nysnøen som kommer nå vil ikke påvirke snødekket. Men kommer det mye mildvær og regn kan det igjen bli rasfare, sier Øyvind Høydal ved Norges Geotekniske Institutts (NGI) Skredtelefon.

Han understreker likevel at rasfaren alltid vil være stor i veldig bratt terreng.

Nettstedene varsom.no og snoskred.no har til enhver oppdatert informasjon om snøskredfaren. Den nærmeste målestasjonen over skredfare på dette nettstedet er Rauland i Vinje. Der viste snøskredrisikoen 1 og 2 på Den europeiske skredfareskalaen som går fra 1 til 5. — Jeg regner med at forholdene er de samme i Setesdalsheiane som i Rauland nå, sier Høydal.

- Har reddet liv

Med på turen opp i Stavedalen i Valle, i et ufyselig snødrev, var Olav Jan Nomeland.

Han husker godt tidligere redningsaksjoner klubben har deltatt i i dette området. En ulykke her endte tragisk. En annen skredulykke endte godt, takket være rask inngripen fra lokale snøscooterkjørere.

— I løpet av denne vinteren er det 40-50 personer som har kjøpt seg elektronisk skredsøker her i Valle, forteller Ragnar Aspholm, initiativtaker til skreddagen i Valle. Denne dagen fikk publikum instruksjon i hvordan de skal bruke disse søkerne.

— Men den dagen du har bruk for skredsøkeren har du dummet deg ut. Da har du gjort ditt livs tabbe. Skredsøker skal nemlig ikke brukes for å ta sjansene i vinterfjellet du ikke gjorde før, legger han til.

Skredsøk: Truls Knarvik fra natur- og friluftslinja ved Setesdal Folkehøgskule lærer å bruke skredsøker av Sondre Rua Dokken i Den Norske Turistforening Sør. FOTO: JOHS. BJØRKELI Foto: JOHS. BJØRKELI

Aspholm sier det vil bli arrangert flere skredkurs i tida framover.— Havner du i et snøskred er sjansen for å overleve minimal. 25 prosent omkommer idet skredet treffer dem. Av de øvrige overlever 90 prosent om de blir funnet innen 15 minutter. Deretter er sjansene for å overleve små, sier Sagstuen. Det er for å skape bevisstgjøring om skredfaren at han holder kurs for så vel skoler som for sivilforsvar og heimevern.

— God planlegging av turene ut fra det kart forteller om terrenget, vurdering av snø, helling, vær og temperatur - en total bevisstgjøring om skredfaren - er det vi prøver å lære folk, sier Gunnar Sagstuen.

Sitat: Skredsøker skal nemlig ikke brukes for å ta sjansene i vinterfjellet du ikke gjorde før.

Ragnar Aspholm, initiativtaker til skreddagen i Valle