Washington (NTB): Hjemsendelsen av fanger skal etter planen skje de neste månedene. Nyhetskanalen CNN nevner Saudi-Arabia, Jemen og Afghanistan blant landene som skal motta fanger.

Flertallet av fangene på Guantanamo kommer fra de tre landene – henholdsvis 129, 107 og 110 fanger. Det er i alt 510 fanger på Guantanamo-basen. Ifølge avisen Washington Post snakker amerikanerne også med diplomater fra Bahrain, Egypt, Kuwait og Marokko.

Et ikke navngitt europeisk land kan bli bedt om å ta imot noen av de løslatte. Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Adam Ereli bekreftet sent tirsdag kveld at det pågår samtaler.

Forhandlingene med andre stater kom i gang etter at USA i juli ble enig med Afghanistan om en tilbakeføring av fanger.

Europa

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til avisen Washington Post at amerikanerne håper å kunne overtale et ikke navngitt europeisk land til å ta imot 15 kinesiske uigurer og to usbekere fra Guantanamo. Disse 17 kan ikke vende tilbake til sine hjemland, fordi de står i opposisjon til landenes politiske ledere og risikerer å bli forfulgt.

Uigurene er et etnisk mindretall som holder til i Nord-Kina, og kinesiske talsmenn har hevdet at det var flere uigurer blant tilhengerne av terrornettverket al-Qaida som er tatt til fange i Afghanistan. Blant disse fangene skal det også ha vært usbekere.

«Verstinger» blir

Adam Ereli fra amerikansk UD understreket samtidig at det ikke kommer på tale å sende hjem alle de 540 fangene som for tiden holdes innesperret i leiren ved den amerikanske marinebasen i Guantanamo sør på Cuba. «Verstingene» vil ikke få dra, framholdt han.

– Det er riktig å si at det vil bli igjen noe fanger som ikke kvalifiserer til overføring fra Guantanamo. Dette er de vi kan kalle de verste av de verste, de som fortsatt utgjør en så stor trussel mot verdenssamfunnet at det er nødvendig å holde på dem, sa Ereli.

– Afghanistans regjering vil påta seg ansvaret for afghanske statsborgere som blir sendt hjem. Regjeringen vil arbeide for at disse folkene ikke skal utgjøre noen trussel mot sitt eget land, USA og dets allierte i Afghanistan eller verdenssamfunnet som helhet, ble det fastslått i en felles amerikansk-afghansk erklæring sist torsdag.

USA har måttet tåle sterk kritikk for sin behandling av fangene i Guantanamo-leiren. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International har beskrevet stedet som «vår tids Gulag», med henvisning til Stalins beryktede fangeleirer i Sovjetunionen. (©NTB)