KRISTIANSAND: — Det jeg gjorde var riv ruskende galt, og etter denne opplevelsen setter jeg meg aldri bak rattet på en bil igjen, sier Fredriksen. Han har innsett at hans tid som bilfører er over.

Opplevelsen ved Varoddbrua sitter friskt i minnet. Fredriksen forklarer at han satt med hjertet i halsen, og han er sjeleglad for at det gikk så bra som det gikk. Bilen kolliderte med en taxi, og en av de tre drosjepassasjerene ble bare lettere skadet.

Tanken på hva som kunne ha skjedd er det verste. Natten etter ulykken fikk jeg en voldsom reaksjon. Jeg fikk ikke sove, og alt jeg kunne tenke på var biler.

Uken som har gått har vært tøff for 81-åringen. Han føler det er viktig å få fortalt sin historie, selv om han ikke vil avbildes i avisen. Han har en annen oppfatning av hendelsen enn det som ble formidlet i avisen dagen etter.

— Det stemmer ikke at jeg kjørte feil vei over hele brua, det var kun noen få meter etter utkjørselen helt ved enden av brua, forklarer han. Men han innrømmer at han satt i andre tanker da han svingte ut på hovedveien. Han skjønte imidlertid straks at noe var galt.

— Jeg prøvde å blinke meg inn i midtrabatten før det smalt, men det lot seg ikke gjøre. Alt gikk så fort, sukker Fredriksen. Han har kjørt mye bil gjennom årene, men innrømmer at konsentrasjonen ikke er like god nå som tidligere.

— Jeg er 81 år og ingen ungdom lenger. Jeg satt i andre tanker da jeg kjørte ut på veien, og gjorde en stor feil, sier han.

Kjørt bil i 55 år

Politiet tok Fredriksens førerkort på stedet, og 81-åringen synes selv det var en riktig avgjørelse. Han ønsker ikke å prøve å få det tilbake.

Jeg tok førerprøven i 1950, etter å ha hatt syv kjøretimer. Da kostet det meg fem kroner, sier han.

Han har aldri før vært involvert i alvorlige ulykker på veien, men har opplevd mye rar kjøring. Fredriksen er spesielt bekymret for ungdommen og hvor høy fart de holder i trafikken i dag.

— Jeg vil gjerne komme med en oppfordring til ungdommen i dag, og det er at de må ta seg sammen og kjøre mer forsiktig! Jeg forstår at unge gutter bruker bilen for å vise seg for damene, men å kjøre for fort imponerer ikke noen, sier Fredriksen.

Fylkeslegen i Vest-Agder, Arnfinn Wroldsen, sier sviktende syn og demens som regel er hovedårsakene til at eldre mennesker blir fratatt førerkortet. - Generelt er helsekravene de samme for eldre mennesker som for andre når det gjelder bilkjøring, og vi krever ofte at personer må gjennomføre synstester, en omfattende helsesjekk og kartlegge eventuell demens, sier Wroldsen.