KRISTIANSAND: — Man kan ikke kaste folk ut etter en tilfeldig bemerkning. Skoledirektøren har gjort en slett jobb i dette, sier Gabrielsen selv om anklagene han ble utsatt for da han skulle besøke Dvergsnes skole i Kristiansand i november.

Det hele startet før Gabrielsen som avtalt skulle besøke Dvergsnes skole for andre gang med sin rottweiler for å demonstrere hundebruk og lære barna hvordan de skal oppføre seg i møte med hunder. Han har i flere år, som eneste på Sørlandet, besøkt skoler i kristiansandsområdet med dette formål. Etter det første besøket henvendte to kvinner seg til skolen der de beskyldte Gabrielsen for å drive ulovlig reklame, at hunden ikke hadde de riktige sertifikatene og at hunden hadde bitt noen. Dermed besluttet skolen i samråd med skolekontoret og kommunen å avlyse Gabrielsens besøk ved skolen. Dette skjedde uten at anklagene var sjekket.

Hadde ikke peiling på hunder Skolekontorets begrunnelse for at de ikke sjekket anklagene etter at avtalen med Dvergsnes skole var avlyst, var at de ikke har så god peiling på hund.

— Hvorfor sjekket dere ikke anklagene før dere avlyste avtalen?

— Sånn situasjonen fremstod, når en ikke vet så mye om hund, var det det riktige å gjøre da. Dette betyr ikke at Gabrielsen ikke kan ta kontakt med andre skoler for å gå på besøk der, sier Anita Nyheim, jurist og personalrådgiver ved skolekontoret.

— Hvorfor valgte dere til slutt å sjekke anklagene?

— Vi fikk masse henvendelser fra de involverte parter på denne saken, og vi anså det etter å ha involvert flere i kommunen for nødvendig å sjekke. Men man kan alltid være etterpåklok, og vi kunne sagt at skolen burde ha sjekket anklagene umiddelbart, sier Nyheim.

Først i etterkant sjekket skolekontorene anklagene. Det viste seg at alt var i skjønneste orden, noe Nyheim, som behandlet saken, også bekrefter.

— Det som var snålt her, var at skoledirektøren forlangte papirer på min utdannelse og hundens papirer. Det ga jeg dem. Men anklageren har ikke dokumentert at hunden har bitt. Det blir urettferdig, sier Gabrielsen.

Mener skoledirektøren bør gå av På debattforumet på canis.no, går mange av debattantene hardt ut mot skoledirektør Marie Føreland. "Det arbeides aktivt for at skoledirektøren må slutte i stillingen pga. måten saken er behandlet/ikke behandlet," lyder ett av innleggene. Men skoledirektøren mener det ikke ble gjort noe kritikkverdig i saken.

— Jeg kan ikke se det, nei, men det er vanskelig å få oversikt over denne saken, sier Føreland til fvn.no.

Kommunen har nå avsluttet saken fordi de mener den dreier seg om Gabrielsen og en eller flere privatpersoner, ikke om Gabrielsen og skolen.

- Personlig vendetta

— Saken virker nærmest som en personlig vendetta, sier Anita Nyheim, som likevel sier at kommunen nå skal gå gjennom rutinene for skolebesøk som innebærer mulige sikkerhetsfarer på nytt.

— At det er en personlig vendetta, er blank løgn. De prøver nå å snu saken til meg og anklager, og vri den bort fra dem. Men saken dreier seg mye om at de har gjort en grov feil da de ikke sjekket om anklagene stemte før de kastet meg ut av skolen, sier Gabrielsen, som ikke har fått noen beskjed om at det kun er Dvergsnes skole han er utestengt fra.

Gabrielsen selv mener det kan bli vanskelig å komme tilbake til skolene, og forteller at han og familien har hatt en forferdelig tung jul som følge av anklagene mot ham.

— Det er så vanskelig å få tilbakevist sånt. Jeg kommer ikke til å begynne igjen før de sender en beklagelse. Men det er så veldig, veldig viktig at barna vet hvordan de skal oppføre seg når de møter hunder, særlig når vi ser en økende trend med at gjerne unge folk skaffer seg store hunder i Kristiansand, sier han.