SØGNE: Søgne Seniordans åpner dørene for danseløver i eksil.

— Du må ikke skrive det. Det er ikke lov å danse der ute. Jeg får kjeft av familien, sier Maria Engeland, som har tatt turen fra Flekkerøy sammen med flere venninner.

Vi parkerte reportasjebilen utenfor danselokalet i går og infiltrerte et miljø preget av svingom så vel som «fysjom».

Dans er nemlig fortsatt en lyssky affære på Flekkerøy, skal vi tro kvinnene vi møter på Heimklang. Noen våger ikke fortelle familien om sin hemmelige hobby.

— Jeg har ikke sagt det ennå, så nå skal de bli forskrekket, sier Karin Knutsen, som for sikkerhets skyld forlot øya for 45 år siden. Men hun danset ikke før hun hadde fylt 67. Karin røper at familien er alt annet enn begeistret for dansens syndige trinn.

— Ho e au fra Flekkerøya, sier Maria Egeland og peker på en venninne.

— Hysj, hysj, svarer kvinnen, som nekter fotografering med følgende begrunnelse:

— Ho kan bare ta støyten ho.

— Når blir det seniordans på Flekkerøy?

— Ikke i vår levetid, mener damene.

Med 25 kroner (som dekker husleie og driftsutgifter) og et par dansesko får man mye moro på Heimklang. I går var rundt 70 personer over 55 år innom for å danse vals, polka, tango, linedance og så videre.

— Foruten Søgne kommer de fra Marnardal, Mandal, Flekkerøy, Tveit og Ålefjær. Mange går flere steder, fordi de er så glad i å danse, forteller Anne Lise Schaldemose, gårsdagens instruktør og regionleder for Seniordans Norge på Sørlandet.

Det er en betydelig overvekt av danseløvinner.

— Det er mange enker her. Etter at jeg mistet min mann, maste min nabo på at jeg måtte bli med. Det er fint å ha noe fast å gå til, det gir et puff, mener Aase Snaprud.

Seniordans skal være godt for hjerne, hjerte, helse og humør.

— Hvis folk har skavanker eller slitasjegikt, må de begynne å danse. Jeg er blitt mye bedre i helsa, forteller Maria Egeland.

I går ble landsdelens 14. seniordansegruppe stiftet i Voie kirke.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no