Oslo: På en pressekonferanse mandag uttrykte utenriksminister Jan Petersen frykt for at tallet kan bli høyere fordi det ennå er flere hundre nordmenn som man ikke er kommet i kontakt med.

Petersen sa at det er grunn til å anta at mange av dem har oppholdt seg i de områdene som er rammet av flodbølgene. Han bekreftet at det har vært nordmenn på Andaman— og Nikobar-øyene som er fullstendig ødelagt og uten kontakt med omverdenen.

Petersen sa at det andre området som er spesielt hardt rammet, Khao Lak nord for Phuket, ennå ikke er blitt besøkt av UDs folk eller av representanter for turoperatørene i Norge.

En representant for ambassaden forsøkte sammen med folk fra turoperatørene mandag ettermiddag å komme fram til Khao Lak.

Da svenske representanter kom fram dit mandag, kunne de bare registrere at mange hundre svensker fortsatt er savnet.

Styrker bemanningen

– Dette kan vise seg å være den største katastrofen som har rammet nordmenn i utlandet, sa utenriksminister Jan Petersen (H) på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Foreløpig er situasjonen kaotisk og UD har styrket bemanningen ved ambassadene i området.

– Vi og våre ambassader arbeider på spreng med å få oversikt, sier Petersen.

Norge har også besluttet å gi 50 millioner kroner i bistand til de katastroferammede områdene.

UD har opprettet en ny krisetelefon for pårørende som ikke har fått kontakt med sine nærmeste. Det nye nummeret er 22 24 20 20. Helsetjenesten i beredskap

Petersen opplyste at helsemyndighetene i Norge er satt i beredskap med tanke på både å ta imot og eventuelt være med på å hente hjem sjokkskadde turister. UD har derimot ingen planer om å påskynde arbeidet med å hente hjem folk før turoperatørene sender sine fly for å hente passasjerer etter rutetabellen.

På spørsmål ble det opplyst at dette kunne skje « i løpet av uken», men mest sannsynlig onsdag.

Petersen tilbakeviste både at UD hadde vært underbemannet i julehelgen og at beredskapen er for dårlig til å møte slike situasjoner som den man har fått i Thailand.

Samtidig innrømmet utenriksministeren at UD var kjent med at barn gikk rundt og lette etter sine foreldre og at personalet i Phuket hadde fått spesielt beskjed om å ta seg av dette problemet.

Viser til private

Om UDs innsats hittil viste Petersen til Europeiske forsikring som snart har 12 personer på plass i Phuket, de fleste er krisepsykiatere.

– Videre har Sjømannskirken hatt folk i arbeid i Phuket allerede 12 timer etter at katastrofen skjedde. Vi har dessuten hele tiden samarbeidet nært med alle turoperatørene, sa utenriksministeren.

På spørsmål om hvorfor svensk politi – men ikke norsk – var på plass, viste Petersen til en omfattende samarbeidsavtale innen Interpol som fastlegger hva man skal gjøre i slike situasjoner. (©NTB)