– Vi vil gjøre det vi kan for å bekjempe et slikt usosialt forslag. En økning på tusen kroner er veldig mye. Regjeringen satte fram det samme forslaget i fjor, men det ble klart avvist. Det er ingen grunn til at noe annet skal skje i år, sier Aps helsepolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Han tar det forbehold at han ennå ikke har sett noe forslag, og at han bare uttalelser seg på bakgrunn av et avisoppslag.

Det er VG som lørdag skriver at Bondevik-regjeringen vil foreslå kraftige økninger i egenandeler til lege og medisiner i statsbudsjettet om fire uker.

Et annet flertall

– Det skal bli godt å få et annet flertall på Stortinget, slik at vi slipper å kjempe denne kampen hver eneste høst, sier Hanssen.

Heller ikke Fremskrittspartiet vil støtte noe forslag om økte egenandeler. Nestleder Siv Jensen sier til NRK at det overhodet ikke blir aktuelt å være med på noe slikt.

Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FO) sier at Bondevik-regjeringen fører en kynisk egenandelspolitikk som går på helsa løs.

– De som fra før har små marginer, går en tøff fremtid i møte. Allerede i dag har vi et skyhøyt egenandelsnivå. Mange storbrukere av helsetjenester – først og fremst kronisk syke – har allerede vanskeligheter med å betale de nødvendige medisiner og helsetjenester. Med regjeringens forslag vil dette forverre seg ytterligere, sier Ovesen.

600 millioner

Ifølge flere regjeringskilder vil forslaget gi mer enn 500 millioner kroner i økte inntekter for staten. Samtidig vil regjeringen foreslå et kutt i formuesskatten på anslagsvis 600 millioner kroner, ifølge avisen.

Kildene sier at forslaget er nær identisk med fjorårets statsbudsjett. Da ville regjeringen øke egenandelstak 1 med 1.000 kroner til 2.500 kroner og innføre en ny 45-kroners egenandel på fysioterapi.

Tak 1 er grensen for egenbetaling til lege, psykolog, medisiner på blå resept og reiser til behandling.

Frp klarte å stoppe disse økningene i budsjettforliket, slik at egenandelstaket i år er 1.585 kroner. Utgifter ut over dette beløpet dekkes av folketrygden.

Kynisk

Regjeringen Bondevik fører ifølge FFO-lederen en veldig kynisk politikk fordi de bruker syke mennesker som forhandlingskort i Stortinget.

– Hvert år den siste perioden har regjeringen kommet med forslag om nye, høye egenandeler, og hvert år avviser Stortinget dette.

– Egenandelspolitikken blir kun brukt i et kynisk forhandlingsspill i Stortinget. Dette spillet skaper veldig usikkerhet og uro blant brukerne, som hver gang må leve i spenning og utrygghet helt fram til jul i påvente av budsjettforliket, sier Jarl Ovesen.