KRISTIANSAND: — Tallene tyder på at det er flere som kjører i pillerus, eller er påvirket av andre narkotiske midler. Det er svært urovekkende, og forteller politiet at vi må ha et sterkt fokus på å avdekke denne typen ulovligheter, sier up-sjef Bjart Gabrielsen til fvn.no.

I 2005 ble 298 personer på Agder bøtelagt, eller fikk annen straff for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Året før dreide det seg om 175 personer. Det tilsvarer en økning på over 70 prosent. Man må helt tilbake til 1998 for å finne like høye tall.

— Politiet gjennomførte ikke flere kontroller i 2005 enn året før. Så dette viser at kjøring i narkotika- og pillerus er blitt et større problem. Jeg tror ikke det er flere som kjører i alkoholrus, sier Gabrielsen.

At flere kjører i pillerus skaper nye utfordringer for politiet. Gabrielsen sier betjentene er blitt mer bevisste på å avdekke kjøring i medikamentrus.

— Vi skolerer våre folk i det vi kaller "Tegn og symptomer". Det vil si at vi ser på adferden til bilistene, og prøver å fange opp tegn på ruspåvirkning. Dersom vi oppdager symptomer skal trafikanten alltid taes med til videre sjekk. Slik møter vi disse utfordringene, sier Gabrielsen.

Up-sjefen understreker også at betjentene alltid skal promilleteste trafikanter, selv om man bare har en beltekontroll eller fartskontroll.

— Det blir ikke kategorisk gjennomført. Men på nattestid og tidlig morgen skal man alltid tilleggskontrollere for promillekjøring. Men noe av det mest preventive er at politiet er synlig langs veiene. Det skal vi satse hardt på i 2007, sier Gabrielsen.