— Vi ser svært alvorlig på saken. Det er sterkt kritikkverdig at et hyttefirma kan opptre på denne måten, må enhetsleder for teknisk forvaltning i Lindesnes kommune, Kjersti E. Skiple Verdal, konstatere.

Følg FVN Mandal på  Facebook!

Så langt har de gitt selskapet Naturhytten AS 40.000 kroner i overtredelsesgebyr for å ha bygget ulovlig. Samtidig vurderer kommunen politianmeldelse.

Høyland hyttefelt ligger noen kilometer rett nord for Lindesnes fyr. Her har Stavanger-selskapet Naturhytten satt opp en rekke småhytter.

Har du tips om denne saken? Ring eller sms journalist Jarle R. Martinsen på tlf 91 88 51 07. Eller på e-epost: jarle.martinsen@fvn.no

I november fikk Lindesnes kommune et tips om at en hytte fra selskapet var påbegynt uten at det var søkt om byggetillatelse i forkant. Dette har i ettertid vist seg å være hytta som blåste overende i midten av

januar i en storm.

— Men da vi var der var bare pålene satt opp, forteller Verdal.

Rakk å sette opp

Befaringen de hadde, var på en fredag. Mandagen etter ble det sendt full stoppordre på all byggeaktivitet som Naturhytten hadde i området. Men i løpet av helga hadde selskapet rukket å få opp hyttebygget på pålene.

15. januar blåste bygget overende. Første 21. januar, ei uke etter, søkte Naturhytten om å få bygge den!

I forbindelse med befaringen sjekket teknisk etat samtidig fire andre hytter som de hadde fått inn søknad på fra Naturhytten, men som ikke godkjente.

Her er hytta som blåste ned i januar spredt ut over terrenget. Det er ikke gjort noe forsøk på å rydde opp. Foto: Jarle R. Martinsen

— Da oppdaget vi at hyttene var påbegynt, forteller Verdal.Samtidig oppdaget de en sjette ulovlig bygget hytte fra selskapet - også den under arbeid. - Det virket ikke som om noen hadde tatt i bruk hyttene, sier hun.

Kan være seks til

Kommunen ser også nærmere på flere tomter og hytter i det samme området. Etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro kan dreie seg om seks tomter til der det er gjort ulike arbeid uten at det er søkt om. På den ene tomten er det fylt ut med grus og stein, tydelig gjort klart til bygging.

På en annen tomt står hytta helt ferdig, og her har det i tillegg flyttet folk inn.

Det er sterkt kritikkverdig at et hyttefirma kan opptre på denne måten

Lindesnes kommune vet ennå ikke om Naturhytten står bak hyttebyggingen, eller har planer om å bygge hytter, på disse tomtene. Tomtene eies fortsatt av en eller flere grunneier i området.

— Vi kommer nå til å sjekke disse seks dere kommer med. Men det er samtidig naturlig å sjekke den delen av hyttefeltet som er nytt for å avdekke hvor omfattende dette er, sier Verdal.

Vil bli godkjente

Hun sier videre at selskapet kommer til å få godkjent sine søknader selv om de kommer etter at hyttene er ferdige.

— Det kan jo da virke som vi gir tilgivelse. Men det er slik at vi må følge loven. Når området er regulert til hyttebygging blir oppsett av hytte godkjent dersom ellers alt annet er i orden. Problemet i denne saken er at de ikke har søkt i forkant, og mengden hytter det dreier seg om, sier Verdal.

Billige hytter

På hjemmesiden til Naturhytten reklameres det for flere ulike hyttemoduler fra 350.000 kroner til 700.000 kroner i pris. I tillegg kommer utgifter til innredning og tomtekjøp.

I mai 2013 skrev Dagens Næringsliv at Joar Hauge og NTB Eiendom på få måneder hadde tjent over 20 millioner på salg av minihytter i Lindesnes og Risør.

Denne hytta blåste overende i en storm i januar i år. Den er en av de seks hyttene som så langt er avdekket ulovlig satt opp i hyttefeltet i Lindesnes. Det kan være flere enn de seks som det ikke er søkt for. Foto: Bjørn Håvik

— Vi tjener minimum 300.000 kroner per hytte, og gjennomsnittet ligger høyere, sa han til avisen. I følge artikkelen hadde selskapet 500 tomter på Sørlandet. Hauge står nå oppført som koordinator på hjemmesidene til Naturhytten som selger hyttene på Høyland i Lindesnes.

Ut over Naturhytten kjenner Fædrelandsvennen til at det er flere selskap som har satt opp samme type hytter i områder. Selskapene er fra Stavanger-området.

Lover å rydde opp

Daglig leder Rolf Arne Kristoffersen i Naturhytten forklarer rotet i Lindesnes og Risør slik:

— Vi har hatt et enkeltmannsforetak, en person, som skulle søke for oss slik at vi kunne sette opp hyttene. Det viste seg at det hadde han ikke gjort, og derfor har vi denne situasjonen, hevder han.

Kristoffersen vil ikke si hva denne personen heter, men at de nå bruker et annet, og i følge ham, mer seriøst firma for jobben.

Det er gjort en tabbe, det skal vi rette opp i

— At vi så langt har fått 40.000 kroner i overtredelsesgebyr, får vi bare ta til etterretning. Det er gjort en tabbe, det skal vi rette opp i, sier han.

Skal være i orden

Han sier firmaet så langt har satt opp 16 hytter. Han hevder at bortsett fra de seks ulovlige hyttene kommunen har avdekket, er alt i orden med de resterende ti hyttene.

I følge han har det ikke flyttet inn noen i de 16 hyttene ettersom det ikke er gitt brukstillatelse fra kommunen ennå.

— Men totalt har vi solgt 50 hytter. Vi planlegger å føre opp mellom 50 og 80 hytter i feltet totalt, sier han.

Kristoffersen forsikrer også at de skal rydde opp i hytta som blåste ned og som nå ligger spredt ut over terrenget.

Straffegebyr på 200.000 kroner

Også i Risør har det vært betydelig støy rundt Naturhytten. Aust-Agder Blad har hatt en serie artikler rundt forholdene til hytteutbyggingen som selskapet har stått bak i et heiområde.

— Vi avdekket at fire hytter var ferdig satt opp eller under byggingen uten at det var søkt om noe slikt i forkant, sier enhetsleder i Risør kommune Heidi Rødven til Fædrelandsvennen.

Den ene hytta som var ferdig, var dessuten tatt i bruk uten midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.

I følge avisen var hytta koblet til offentlig vann og avløpsanlegg uten søknad og tillatelse samt at den verken samsvarte med tegningsmateriellet, reguleringsbestemmelsene, byggegrenser eller tomtegrenser.

I tillegg ble et helt skogsområde rasert før utbyggingen. Raseringen endte med at bystyret ga daværende utbygger NTB Eiendom et straffegebyr på 200.000 kroner - et selskap der styrelederen er ansatt i Naturhytten.

- Gebyret ble anket til fylkesmannen, som opprettholdt bystyrets vedtak, sier Rødven.