SETESDAL: I disse dager skulle det vært kjørt opp skiløyper ved riksvei 45 mellom Bakkebu og Bjørnevatn i Valle. Det blir det ikke. Fylkesmannen i Aust-Agder har lagt ned innsigelser mot den åtte kilometer lange rundløypa fra Bakkebu fordi Fylkesmannen mener den kommer i konflikt med villreinen i området. Løypa har vært benyttet av bygdefolk og hytteturister i om lag 25 år.

Selv om det ligger 40-50 centimeter snø oppå frossen mark slik at forholdene for løypekjøring er ideelle nå, blir heller ikke skiløypene fra sundet ved Bjørnevatn eller Bjørnevasslåmi kjørt opp. Her er det grunneierne som har lagt inn protester.

Valleordfører Bjørgulv Sverdrup Lund sier til Fædrelandsvennen at han håper det går an å løse problemene med det aller første. Kommunen vil komme i dialog med grunneierne og finne en løsning, håper han.

Når det gjelder Fylkesmannens innsigelser mot Bakkebulåmi har disse kommet som innspill til arbeidet med ny kommunedelplan for området. Fylkesmannen vil ha løypa halvert for at den ikke skal komme i konflikt med et omdiskutert villreintrekk.

Ordføreren mener at siden den nye kommunedelplanen ikke er vedtatt, må det være mulig å kjøre opp Bakkebulåmi i år. Han vil med det første prøve å løse løypekrøllet ved Bjørnevatn.

— Det vil være et stort savn om ikke disse løypene ble kjørt opp, sier Sverdrup Lund.