MANDAL: — Hvis det staget hadde knukket eller løsnet helt, så hadde den hengeren på ti tonn vært på ville veier inne i en tunnel med trafikk i begge retninger. En kan jo se for seg scenariet, sier Morten Dahlin til fvn.no.

Han kom kjørende like bak vogntoget på E39 i Kirkheitunnelen ved Mandal like før klokken 16 da han plutselig hørte et smell og skjønte at noe var galt fatt.

Se video av lastebilen her

Hørte et smell

— Det var en merkelig lyd, et smell og deretter så man bare den gniststripen, forteller Dahlin.

Ifølge Dahlin hadde vogntoget høy hastighet i 60-sonen, noe som førte til at gnistspruten stod flere meter etter semitraileren inne i tunnelen. Like etter smellet oppdaget Dahlin at hengeren helte forover og at den tunge hengeren skrapte nede i asfalten.

KRENGER: Hengeren på vogntoget gjør en solid helning forover idet hengerfestet sprekker og bøyer seg.

— Da skjønte jeg at hengeren hadde falt av kroken, eller at noe var knekt eller bøyd, sier Dahlin som grep fatt i fotoapparatet for å dokumentere det hele.

Lastebilsjåføren sakket umiddelbart av farten da gnistene føyk og svingte inn i siden så fort han kom ut av tunnelen. Dahlin stiller seg uforstående til at et slikt feste kan ryke.

— Dette skal ikke ryke, det er i solid metall, sier Dahlin.

- Festet bøyde seg

Hos Eftedal transport kjenner de foreløpig ikke årsaken til hendelsen, som er høyst uvanlig, i detalj.

  • Jeg kan ikke si så mye ennå. Jeg har tilgode å snakke med verkstedet, opplyser daglig leder ved Eftedal Transport, Geir Olav Eftedal til fvn.no.

Han forteller at tilhengerfestet ikke har røket tvert av, men det har skjedd noe med konstruksjonen på draget, som førte til at festet bøyde seg og at hengeren gikk ned i asfalten.

— Festet sprakk i underkant, slik at det bøyde seg, sier Eftedal.

  • En våken sjåfør

Dahlin roser i dag lastebilsjåføren for å ha opptrådt, slik han oppfattet det, helt korrekt i forbindelse med uhellet.

— Det var tydeligvis en våken sjåfør, for han skjønte hva som skjedde. Det var mye hell i uhell, sier Dahlin.

  • Det har han helt rett i, sier Eftedal, som er glad for at det hele gikk veldig bra og at verken personer eller varer kom til skade.

BØYDE SEG: Staget til tilhengerfestet sprakk og bøyde seg under ferden på E 39. Bare flaks gjorde at tilhengeren ikke løsnet fra vogntoget.

Kjenner ikke til hendelsen

Ved operasjonssentralen ved Agder politidistrikt kjenner de ikke til episoden.

— Vi har ikke noe loggført her, sier operasjonsleder Arne Arnesen, som stusser over at politiet ikke ble varslet.

— Det er rart at vi ikke var inne bildet, for da hadde vi villet ha biltilsynet til å se på forholdene, men så lenge det ikke er personskader, så melder man ikke fra, opplyser Arnesen.