LILLESAND: — På årsmøtet i Lillesand Arbeiderparti 8. februar vil vi drøfte en sammenslåing av Ap's fylkespartier i Aust- og Vest-Agder. Vi tror at vi da vil få et mye bedre forum til å se helheten, og vi kan bruke våre ressurser på en helt annen måte. Jeg tror dette er viktig for klimaet, nå opplever vi en uheldig fragmentering, sa styreleder for Lillesand Ap, Helge Røed.

- Kom overraskende

— Dette forslaget kom overraskende på meg. Men tankegangen vil bli spennende å debattere, sa fylkesvaraordfører Laila Øygarden.

Hun var invitert til diskusjonsmøte i Lillesand av det lokale partilaget. «Hva kan Aust-Agder gjøre for Lillesand?» var tema for sammenkomsten som hadde samlet et 30-talls mennesker. Bakgrunnen for møtet er den frustrasjonen man føler i Lillesand over Aust-Agder fylke og søknaden om overflytting til Vest-Agder som politikerne snart skal debattere.

Finn Holmer-Hoven syntes Øygarden svarte litt vagt på Røeds opplysning.

— Kan du gi et klarere svar på om du synes det er en god idé? Det vil jo endre maktbalansen, sa Holmer-Hoven.

— Jeg må tenke litt over det. På ett eller annet tidspunkt vil jo dette dukke opp, det kom litt uventet, svarte hun. Og la til at om man er frustrert over Arendals-dominansen i partiet, er jo Arendal alt i dag i mindretall om de andre lagene samler seg.

Øygarden sa at hun selv gikk sterkt inn for ett Agder-fylke, og hun beklaget at forsøket hadde strandet. Hun trodde alle var enige om at grensen var til hinder om ikke man fant fleksible løsninger.

- Ikke dårlig behandlet

At Lillesand skulle ha noen grunn til å føle seg dårlig behandlet var hun ikke enig i. Hun påpekte at Lillesand og Birkenes får mer til trafikksikringsmidler enn resten av fylket, og at Møglestu ikke har blitt verre behandlet enn andre skoler i fylket. At idrettslinjen ble flyttet til Åmli, hadde med dårlig søkning og distriktspolitikk å gjøre.

— Regjeringen er nå i full gang med en regionprosess. Vi har lite å hente på å bruke tid og penger på en overflytting av Lillesand til Vest-Agder få år før det likevel blir én region. Jeg er 100 prosent sikker på at dette skjer i 2010, sa Øygarden. Og lurte på hva Lillesand ville oppnå ved å være noen få år i Vest-Agder.

Åshild Martinussen var uenig:

— Vi kan ikke bare lene oss tilbake og gjøre ingenting. Å bare sitte og vente på at noen skal trøkke noe ned over oss vil jeg ikke være med på, sa hun. Og fikk følge av fylkesleder i Aust-Agder Ap, Solveig Solbakken:

— Lillesand er midt på Agder. Helt siden jeg flyttet hit, har jeg syntes denne fylkesgrensa var kunstig. Og jeg hater å få trædd ting ned over hodet. Vi vil heller være med og utvikle en prosess enn å bare sette oss på baken og vente. Jeg er slett ikke sikker på at det blir regioner i 2010, og det ville være forferdelig om Agder ble delt på midten, sa hun.