– Tallene fra Aetat var ganske mye sterkere enn ventet, så sannsynligheten for en renteheving i mars er nå mye større, sier makroøkonom Mari Vattskar i DnB Nor Markets til NTB.

Ved utgangen av januar hadde Aetat registrert 78.600 helt arbeidsledige, eller om lag 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Korrigert for sesongvariasjoner er tallet 72.200. I forhold til januar i fjor er det nå 19 prosent færre arbeidsledige.

Flere jobber

De siste tre månedene har antallet arbeidsledige på Aetats statistikker falt med 8.500 personer. Det er den sterkeste nedgangen siden høsten 1997. Samtidig stiger antallet ledige stillinger og Aetat registrerte i løpet av januar 31.500 ledige jobber. Det er en økning på formidable 47 prosent i forhold til januar i fjor.

Tallene får arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) til å smile.

– Personer som befinner seg utenfor arbeidslivet har nå bedre muligheter enn på lenge til å finne arbeid, sier Hanssen i en kommentar til Aetats ledighetstall.

Han oppfordrer nå alle som søker arbeid til å utnytte de gode mulighetene i arbeidsmarkedet. Samtidig har han en klar melding til arbeidsgiverne:

– Gi arbeidssøkere som har vært ledig en tid en sjanse, også om de er innvandrere, eldre eller har en funksjonshemning, sier Hanssen.

Tyder på oppgang

Aetats overraskende positive tall for registrert ledighet kommer i kjølvannet av at Statistisk sentralbyrå la fram sine såkalte Aku-tall for ledigheten onsdag.

SSBs tall er basert på spørreundersøkelser og viser tradisjonelt noe høyere ledighet, men også Aku-tallene viste en klar tendens til nedgang i arbeidsledigheten.

Sammen med de rekordhøye tallene for låneveksten som ble lagt fram tidligere denne uken, tyder alt nå på at Norges Bank vil sette opp renten med i hvert fall 0,25 prosentpoeng på sitt møte i mars.

– Det er bare svært lave inflasjonstall for januar som vil kunne gjøre om på det, tror Vattskar, i likhet med flere andre økonomer.

Det er nettopp de lave inflasjonstallene for desember som har talt imot en eventuell renteheving.

– Går bra

– Men Norges Bank har jo allerede i sine rapporter varslet at en renteheving i januar eller mars var sannsynlig. Den kom ikke i januar, så da gjør den nok det i mars, sier Vattskar.

Kronekursen styrket seg etter at Aetat-tallene ble lagt fram torsdag, men ligger fortsatt lavere enn den gjorde i høst.

Samlet sett tegner dette et bilde av gode økonomiske tider i Norge.

– Det går veldig bra. Og tallene i dag er jo et sterkt signal om et arbeidsmarked i bedring, konkluderer Mari Vattskar.