KRISTIANSAND: I dag overleverte granskingsutvalget av barnehjem i Kristiansand sin endelige rapport til Vest-Agder fylkeskommune.

Utvalget konkluderer med at det er grunnlag til å fastslå at barn som ble plassert i barnehjem på 50— og 60-tallet, ble utsatt for en omfattende omsorgssvikt.

— Utover 70-tallet bedret forholdene seg, og på slutten av 70-tallet skjedde det lite kritikkverdig, sa utvalgets leder Anita Jarvoll Hekneby under dagens pressekonferanse.

Klar omsorgssvikt

Omsorgssvikten på 50- og 60-tallet bestod ifølge utvalget hovedsaklig av utstrakt bruk av fysisk avstraffelse, og manglende følelsesmessig omsorg.

— Et gjennomgangstema i intervjuene vi har gjort, er at barna ble nektet fysisk og følelsesmessig nærhet. Enkelte gikk gjennom barnehjemsperioden uten å få en eneste klem. De fleste hadde en sterk følelse av å være til bry, og opplevde oppholdet ved barnehjemmet som ren oppbevaring, sa Hekneby.

Utvalget har gjennomført intervjuer med 81 barnehjemsbarn og 15 ansatte.

Utvalget har undersøkt forholdene ved sju barnehjem i Kristiansand. Mest oppmerksomhet er viet Trygg barnehjem, Furuheim, Solholmen og Kristiansand barnehjem i Torridalsveien. I tillegg er Barnekrybba, Kristiansand barnehjem i Skippergata (forløperen til barnehjemmet i Torridalsveien) og Ungpikehjemmet (eksisterte 63-71) gransket.

Slag og juling daglidags

Samtlige barnehjem praktiserte fysisk avstraffelse. Ved barnehjemmet i Skippergata i perioden 1954-1958 og ved Barnekrybba frem til 1955 var forholdene verst.

— Her var slag og juling dagligdags, og barna levde under et daglig press, sa Hekneby.

På Solholmen ble barna stengt inne i et tilfluktsrom uten vinduer som straff. Noen av barna som er intervjuet har også fortalt at de ble utsatt for tvangsmating, og at de ved enkelte tilfeller ble tvunget til å spise sitt eget oppkast.

- Kommunen har sviktet

Varaordfører Mette Gundersen sa at Kristiansand kommune må ta det moralske ansvaret i forsømmelsen av barnehjemsbarna.

— Det offentlige, det vil si kommunen, har sviktet. Vi håper denne rapporten, og utbetalingen av erstatning kan være med på å avslutte dette mørke kapittelet.

I rapporten konkluderes det med at det offentlige ikke fulgte sin lovpålagte tilsynsplikt med barnehjemmene. Fra perioden som er gransket, har utvalget kun funnet en rapport fra barnevernsnemda, som hadde ansvaret for å kontrollere de private barnehjemmene som nå er gransket.

Kommunen har satt av 50 millioner kroner til erstatning. De som ønsker å søke om erstatning vil få hjelp til dette av et sekretariat som skal behandle søknadene. Erstatningssummene vil være mellom 300.000-700.000 kroner. Barn som ikke har latt seg intervjue i forbindelse med granskingen kan også søke om, og få, erstatning.