MANDAL: — Det er virkelig helt bak mål at noen er villig til å betale så mye for et halvt båthus, sier leder for Smalsund båthuslag i Mandal, Hans Kristian Eriksen.

Det dreier seg om et om lag 30 kvadratmeter og helt enkelt båthus, som nærmest er en carport for båter. Fædrelandsvennen kjenner til at salgssummen er på 455.000 kroner, som er 65.000 kroner over prisantydningen på 390.000 kroner.

Ingen eiendomsmeglere, båtfolk og båtforhandlere Fædrelandsvennen har snakket med har hørt om slike salgssummer av et helt enkelt båthus i Mandal. Ja, knapt på Sørlandet, ikke minst fordi salg av slikt nesten aldri forekommer.

— Jeg kan ikke huske at vi noen ganger har solgt rene båthus, sier eiendomsmegler Trine Romsås i ABCenter i Lillesand.

BÅTFESTE TIL 150.000. Det samme sier eiendomsmegler Solveig Lohne i ABCenter i Søgne.

— Men jeg tror det er fullt mulig å få slike priser i Søgne også om noen skulle legge ut båthus for salg. Vi har opplevd at noen har kjøpt et båtfeste til 150.000 kroner, sier hun.

Lohne mener en viktig grunn til at det ikke er tradisjon for salg av båthus er at de skifter eier innen familien.

Det tror også eiendomsmegler Emmy C. Holmquist i EiendomsMegler1 i Mandal. Det er de som er mellommenn for dette konkrete båthussalget, uten at hun vil kommentere det spesielt.

— Vi har kanskje to båthus for salg i året, sier hun.

Holmquist forteller at prisene har skutt veldig i været de siste årene på denne type bygg.

— Du skal ikke mange år tilbake, da var prisen det halve av hva du får i dag, sier hun.

Det bekrefter Hans Kr. Eriksen.

— Jeg kjøpte mitt båthus for 3-4 år siden for 130.000 kroner. Skulle jeg solgt det i dag, kunne prisen sikkert havnet på det tredobbelte, mener han.

PENGESTERKE. Eriksen forteller at mange som nå eier båthus i Mandal ikke kommer herfra, men gjerne er pengesterke rogalendinger.

— Når folk med penger er villig til å bla opp for å ha båten under tak, setter det standard for prisene, sier Eriksen.

Han tror ikke det er bygd båthus i Mandal siden 1970-tallet en gang, noe som også skaper stor mangel på slikt.

— Samtidig er det nå bra med båtplasser i Mandal, så at mange vil ha båtene under tak er nok et tegn på økt makelighet og mer penger blant folk, sier Eriksen.