KRISTIANSAND: Arvid Omdal fra Lund i Rogaland har i løpet av sin karriere rukket å være lensmann i to distrikter, administrasjonssjef for gamle Vest Agder politidistrikt og vært hovedtillitsvalgt blant kolleger, for å nevne noe, men ser ingen grunn til å være vemodig den siste dagen på jobb.

-Nei, egentlig ikke. Det har vært en prosess som har gått over ett år. Jeg sa opp stillingen som lensmann i Lillesand for ni måneder tilbake, før jeg gikk inn i denne stillingen som politioverbetjent ved Agder politidistrikt. Det gjorde jeg med tanke på at jeg kunne begynne å tenke på fritidssysler etter fylte 57 år, sier han til fvn.no.

Han har siden starten av sin karriere i 1969 hatt flere stillinger, og vært lensmann i både Kvinesdal og Lillesand. Og han minnes tiden i distriktene som spesielt givende:

-Jeg har alltid likt meg i lokalsamfunn, det å ha nærkontakt med skole, lokalmiljøet, ordførere og det å kunne drive forebyggende arbeid i større grad, forteller han.

Medmenneske fremfor politimann Han innrømmer at man som lensmann er mer synlig, både på godt og vondt, men mener rollen kan utnyttes positivt.

-Som lensmann har man en viktig rolle. Jeg er glad i mennesker og ser ikke på seg selv som politimann men mer som et medmenneske. Som lensmann er man er i en rolle hvor man kan gjøre mye bra. Tenke kreativt i forhold til skole, være med å rettlede og hjelpe ungdom på skråplan. Forebygge og hjelpe og ikke bare anmelde, tror han.

Han er politisk engasjert og i rollen som hovedtillitsvalgt var han opptatt å å legge arbeidsforholdene til rette. Og han har meninger om sentraliseringen av politiet:

— Det trekkes alltid sentralt. Det gjør at det blir press på ressursene lokalt. Det viser seg ofte at politiet i praksis ofte blir i byen, fremfor å trekke ut på bygda, når det sentraliseres. Det taper kommunene på. I tillegg mister politiet lokalkunnskapen, og den er viktig, påpeker han.

Ny hverdag

Men i morgen starter fritidssyslene. Den begynner med halv stilling som sikkerhetskontrollør på Kjevik. På den øvrige fritiden skal han bruke tiden som leder i Kristelig Folkeparti og som nestleder av kontrollutvalget ved Kristiansand kommune. Så han ser ingen grunn til å være vemodig.

-Det blir slutten på noe og begynnelsen på noe annet, avslutter han.