OSLO: Det er satt av inntil 3 mill. kroner til prosjekt "Aktive sykehus" i 2007, og det er lagt opptil et tilsvarende beløp i en 3-årsperiode. Til sammen skal over 10.000 ansatte ved 10 forskjellige sykehus være med i prosjektet, skriver helse— og omsorgsdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Aktivitet skal fremme trivsel Målgruppen er ansatte ved et utvalg sykehus – og først og fremst de som i dag ikke er aktive i samsvar med de faglige anbefalingene om minimum 30 minutters moderat daglig fysisk aktivitet.

Målet med prosjektet er å bidra til økt fysisk aktivitet, fremme trivsel generelt og bidra til et helsefremmende arbeidsmiljø og til redusert sykefravær. Videre er det et mål at arbeidsmiljøtiltak med vekt på fysisk aktivitet skal innarbeides som et varig innslag i HMS-arbeidet ved sykehusene, samt at erfaringer som høstes gjennom prosjektet kommer andre sykehus i helseregionen til nytte.

Vestfold først ute Totalt deltar om lag 10 sykehus fordelt på de 5 helseregionene. Sykehuset Vestfold er av Helse Sør RHF foreslått med i prosjekt "Aktive sykehus".

Sykehuset Vestfold HF er først ute, men fortsatt i startgropa for sitt arbeid. Det er etablert en prosjektgruppe under ledelse av personal- og organisasjonsdirektøren.

Høyt sykefravær Sykefraværsstatistikken viser at offentlig sektor har det største sykefraværet med sterkest økning hos ansatte i helse- og sosialtjenesten.

— Sykefraværet i helseforetakene var 7,5 % høyere i første kvartal i 2006 enn på samme tid i 2005. — Sykefraværet varierer mellom de fem helseregionene.

— Fraværet varierer også mellom yrkesgruppene: legen har lavest fravær, mens støttepersonell har langt høyere sykefravær.

— Over alt er det langtidssykefraværet som øker mest, og de viktigste grunnene er muskel- og skjelettlidelser, stress og psykiske plager.

— Om lag en tredjedel av fraværsdagene skyldes forhold ved arbeidsmiljøet.