KRISTIANSAND: — Et stearinlys er vanligvis bygd opp at stearin og kjemikalier som gjør at det brenner med en jevn og fin flamme. Når det tilsettes fremmedlegemer, så vil det flamme opp og brenne mer enn normalt, sier avdelingsleder Gunnar Wold i DSB til P4. Han forklarer at et eller flere elementer vil kunne skape en eller flere nye veker i lyset. Det kan resultere i et skikkelig bål. Andre elementer enn stearin fører til at lyset brenner ujevnt og det gjør lysene relativt farlige i forhold til at de kan starte en boligbrann.

Forbudt i Hellas

Lys med ekor ble nylig forbudt omsatt i Hellas. Dagens regler gjør det umulig med omsetningsforbud i Norge. Direktoratet håper at importørene trekker lysene frivillig.

— Jeg håper de er seg sitt ansvar bevisst, for de har plikt til kun å levere sikre produkter, sier Wold til P4. Vil skrive brev

Direktoratet vil nå skrive brev til alle store møbelkjeder og andre kjeder som selger stearinlys, og advare mot problemet med lysene. Kjedene får frist til 4. desember med å melde tilbake om de selger slike lys og hva de i så fall tenker å gjøre med det.

Flere folk i bransjen har gitt til kjenne overfor Wold at fremmedelementer ikke har noe i et lys å gjøre.

— Det er derfor god grunn til å skjære alle lys over en kam, gjøre det enkelt og gi samme advarsel for alle stearinlys med dekor, sier Wold til P4.