KRISTIANSAND: Ifølge Slottet ønsker kronprinsparet fremdeles å finne seg et landsted på Sørlandet. Men hvor de skal få plass, er ikke lett å få øye på, strandloven og 100 metersforbudet tatt i betraktning.

For i etterkant av det kongelige nei til kongelig landsted på Naudetangen på Flekkerøy, har Fædrelandsvennen undersøkt hvorfor det ikke ble noe.

Omfattende

Konklusjonen er at politiet la fram meget omfattende sikkerhetsplaner — så omfattende at både Slottet og Kristiansand kommune innså det umulige i å få plass på tomten på Flekkerøy.

— Dette er ting som er unntatt offentlighet. Jeg kan ikke si noe, sier ordfører Jan Oddvar Skisland, mens Slottet ikke har for vane å kommentere sikkerhetsspørsmål.

Etter det vi forstår, var sikkerhetstiltakene formidable - eksempelvis langt mer omfattende enn på den inngjerdede og kameraovervåkede boligen til prinsesse Märtha Louise utenfor Oslo.

Grunnen til det er at en fremtidig kongepar er mer utsatte terrormål enn «vanlige» kongelige.

Langsiktig

— Jeg vil ikke kommentere konkrete spørsmål, men folk skal vite at vi i politiet foretar sikkerhetsvurderinger ut fra et langsiktig perspektiv - det vil si at vi allerede i starten må ta høyde for at trusselbildet kan utvikle seg i mer alvorlig retning i fremtiden, sier politimester i Agder politidistrikt, Bjørn Hareide.

Hareide har vært med å utarbeide sikkerhetsvurderingen på Naudetangen, sammen med politidirektøren. Hareide er ansvarlig for de kongelige sikkerhet hver gang de er innenfor Agders grenser.

— Vår oppgave i denne saken er å vurdere hvordan vi best kan verne kronprinsparet og et fremtidig kongepar fra uønskede hendelser av alvorlig karakter, sier Hareide.

Hareide har ikke noen formening om i hvilken grad sikkerhetskravene umuliggjorde hytteprosjektet.

— Det er ikke politiets bord. Det er det Slottet og kommunen som har håndtert, sier han.

Her er noen av kravene:

  • Et større område, som inkluderer deler av skjærgårdsparken og naboeiendommer, måtte gjerdes inne.

  • Området måtte kameraovervåkes.

  • En knaus i nærheten måtte komme innenfor gjerdene for å hindre mulighet for skyting og innsyn.

  • Politiet ville ha overnattingsplass til om lag 10 politi- og sikkerhetsfolk i egen sikkerhetsbygning.

  • Det måtte hogges åpne gater i skogen rundt gjerdene, slik at uønskede elementer lett oppdages på kamera.