KRISTIANSAND/MANDAL: — Hvis vi ser folk som er litt mystiske, gir vi beskjed, sier beboer Olaf Gunleifstøl på Slettheia i Vågsbygd.

Boligområdet hans er merket med skilter som signaliserer at her er folk ekstra på vakt. Gjennom stiftelsen Nabohjelp oppfordres beboerne til frivillig å passe ekstra på og hjelpe hverandre.

— Er naboen bortreist når det er snø, tråkker vi sti opp til inngangsdøra deres, forklarer Willy Johannessen i nabogaten.

Ordningen koster ikke penger, og det er bare lagt opp til at naboene skal bli bedre kjent for å skape et tryggere bomiljø.

— Vi henter avisen og tømmer søpla til naboene når de er på ferie. Vi har også ekstra dialog med politiet, som gir en god trygghet i nærmiljøet, sier Johannessen.

Ikke tysteområde

Ordningen på Slettheia har redusert kriminaliteten i Vågsbygd til et minimum i de områdene ordningen er innført. I løpet av fire år ble antall anmeldelser i hele Vågsbygd halvert. Nå ønsker politiet, Norsk folkehjelp og politikerne i Mandal kommun å kopiere opplegget.

— Bare vi får tiltaket i gang i Mandal er vi fornøyd. Vi har ingen skyhøye forventninger. Det er heller ikke satt mål på forhånd hvor mange steder det skal bli Nabohjelp, sier stasjonssjef Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon.

Han understreker at nabohjelpen ikke skal være borgervern eller føre til patruljering i gatene.

— Det skal ikke bli et tysterområde, sier han.

Ordfører Åse Lill Kimestad i Mandal kommune mener det er på tide at mandalittene begynner å bry seg.

— Bomiljøet kan ikke bare overlates til kommunen. Dette er et forsøk på å gjøre tilværelsen mer positiv, sier hun, og inviterer alle mandalitter til bystyresalen 8. november for mer informasjon.

Blir kjent

I Mesanveien i Voiebyen i Kristiansand er Asbjørn Karlsen koordinator for gatens nabohjelp.

— Det handler om å gjøre som man gjorde før i tiden. En må bli kjent med naboen, si hei og spørre om hjelp, sier han.

Han forklarer at den nye boligstrukturen gjør at mange ikke kjenner naboen sin lenger. Gjennom bolighjelp blir det enklere å ta kontakt, pluss at han blir kjent med mange, ikke minst ungdommene i området.

— Det hender jeg må roe gemyttene på fester i nabolaget. Da er det fint at ungdommene kjenner meg, og at naboene slipper å ringe politiet, forklarer Karlsen.