OSLO: Mohammad Abdirahman (31) fra Kristiansand er knust over bestevennens skjebne.

Sammen med sykepleier Karianne Østensen (30) fra Høvåg har Mohammad tatt initiativ til en støttekonsert lørdag 25. august for Ali Haji Mohamed Farah (37) i Sofienbergparken på Grønland i Oslo. Her nektet ambulansefolk og politi å ta med sterkt hodeskadede Ali etter at han brutalt ble slått i bakken forrige mandag.

Større artister som Timbuktu og andre er på gang, sammen med et par grupper Mohammed selv er bassist i. Men først må det skaffes til veie noen tusen sponsorkroner til lyd og scene, og Mohammed oppfordrer folk til å bidra.

Det styggeste

— Det er det styggeste jeg noen gang har opplevd, sier Mohammed, som også er somalier.

Han er sterkt preget av det som er skjedd med Ali som han har vært bestevenn med siden kort tid etter at Mohammed kom til Norge og Kristiansand i 1991. — Vi traff hverandre gjennom det somaliske samfunn i Kristiansand. Vi fant ut at vi er i familie, og bodde en periode sammen i Oslo. Ali er en kjernekar, og har garantert ikke provosert noen, sier Mohammed til Fædrelandsvennen.

Nå ønsker han å gjøre noe for å fokusere på den norske rasismen, og planlegger en konsert i etterkant av en demonstrasjon som er på gang på Youngstorget om ettermiddagen lørdag 25. august.

Grotesk

Også sykepleier Karianne Østensen (30) fra Høvåg, som var først fremme og ga Ali førstehjelp, har engasjert seg sterkt.

— Vi må vise at vi ikke aksepterer slike holdninger, sier hun.

Hun er dypt sjokkert både over de rasistiske holdningene hun mener kom frem fra politi og ambulansefolk, og de tjenesteforsømmelsene hun mener de begikk i Sofienbergparken.

— Det var grotesk å være vitne til, og jeg syns fortsatt det er uvirkelig, sier Karianne Østensen.

Må reagere

Selv har hun både familie- og vennskapsbånd til mennesker med afrikansk opprinnelse. De har sluppet unna grov rasisme, men hun har fått skildret utallige episoder fra andre. Hun mener altfor mange godtar hendelser uten å gå videre med det.

— Vi må reagere på rasismen. Melde ifra om episodene, og få gjort noe med det. Ellers får vi ikke bukt med dette.

Siden hun selv er sykepleier, mener hun det er særlig viktig å få luket ut rasismeholdninger blant helsepersonell:

— I slike yrker må vi særlig ha en grunnleggende empati for andre mennesker.

Karianne og Mohammed kjente ikke hverandre fra før, men står nå sammen i arbeidet for å stable på beina en stor konsert på Grünerløkka, for å fokusere på rasismen de mener fortsatt er sterkt til stede. I Oslo, men også på Sørlandet.