LINDESNES: — Jeg løp og hentet hjelp mens jeg kjente blodet rant fra bakhodet. Er det noe jeg ønsker ugjort i livet, er det denne episoden. Jeg tenker på ulykken hver dag, sier Steffen Birkeland (27).

Les også: Ikke kamerater lenger

— Aldri skal jeg opp i samme situasjon igjen. Jeg har ei datter på tre år som jeg skal leve for, og takker Gud for å ha fått en ny sjanse, sier han og advarer unge bilføre mot dødslek bak rattet, slik Fædrelandsvennen har fortalt om.

På spinning

Ulykken skjedde etter midnatt like før jul i fjor. De to kameratene, som nettopp hadde kommet hjem fra anlegg i Molde og hygget seg sammen hele kvelden på Konsmo der Inge bor, og bestemte seg for å dra på spinning.

— Da vi kjørte hjem, glemte jeg å slå på antispinn. På våt asfalt i en slak sving, mistet jeg kontrollen på bakpartiet, forteller Steffen, som fortsatt går sykemeldt etter ulykken.

Bilen sveiv rundt og raste med bakpartiet inn i en husvegg like ved Konsmo sentrum. Steffen husker han holdt fast i styret da det smalt.

— Da jeg våknet, fryktet jeg at bilen skulle begynne å brenne. Jeg så kameraten min ligge i baksetet i vraket, men klarte ikke å hjelpe ham, forteller sjåføren. En politimann på vei hjem fra jobb ble varslet og fikk kameraten ut av vraket. - Vi har begge mistet hukommelsen og vet ikke hvor fort jeg kjørte, men det var helt klart raskere enn fartsgrensen på 50 km/t, sier Steffen.

Respekt for liv

Steffen Birkeland sier han ikke skal holde moralpreken for alle som kjører fort, men ber dem tenke på hva de utsetter seg selv og andres liv for. Han forteller at han ikke er blitt redd for fart.

— Jeg kan være fristet til å øke farten på lange, rette strekninger, men det gjør jeg ikke av respekt for andres liv. Hvis et dekk eksploderer, kan du miste kontrollen og skjene rett over i motsatt kjørebane, sier han.

Les også: UP trapper opp kontrollene

De verste

  • Jeg skjønner at mange er irritert på fartsgrensene, men alle må være klar over hva de kan utsette seg for. Det er like mye bråstoppen som farten som dreper. Likevel synes jeg de verste sjåførene, er de som ligger et hakk under fartsgrensen. Det resulterer i forbikjøringer. Jeg opplever hyppig å se forbikjøringer på steder det er umulig å se om det kommer motgående trafikk. Hvis jeg trykker hardt på gassen, er det som regel for å holde plassen min i en kø. Nå kjører jeg langt mer forsiktig enn før, sier han.

  • Selv om jeg forteller om min ulykke, tror jeg få bryr seg. Mange som kjører raskt, tror ikke at det kan skje noe med dem. Men det kan plutselig komme et dyr eller menneske ut i veien. Da må du klare å stoppe, sier han.

Steffen Birkeland avviser at han tilhører rånermiljøet verken i Audnedal eller Lindesnes der han bor.