KRISTIANSAND/ADDIS ABEBA: — Det er selvfølgelig veldig kjedelig. Vi mener vi langt på vei har lyktes i å utdanne dyktige lokale journalister. Så langt har 100 studenter fullført studiet, sier leder for Mediehøgskolens kurs- og kompetansesenter (MKK), Kåre Melhus, til fvn.no.

Diplomatkrise

Grunnen til at Norad nå kutter støtten til journalistprosjektet ved Universitetet i Addis Abeba, er at Etiopia for en måned siden vedtok å kaste ut seks norske diplomater. Landet beskylder Norge for å undergrave landets sikkerhet. Det får konsekvenser for journalistutdanningen.

Utenriksdepartementet reduserer nemlig antall diplomater i Etiopia fra ni til tre. Disse tre kan ikke holde styr på like mange støtteprosjekter som de ni har gjort. Dermed kuttes porteføljen, og antall millioner fra Norad reduseres fra 100 millioner til 70 millioner i Etiopia.

Journalistskolen, som har fått 10 millioner i årlig støtte, er et av de skadelidende prosjektene. Pengestøtten kuttes fra nyttår.

— Vi har forståelse for at tre mennesker ikke kan følge opp like mange prosjekter som det ni personer har. Så jeg ønsker ikke å kritisere Norad. Det er heller ikke min oppgave å vurdere om andre prosjekter heller burde blitt kuttet. Vårt mål nå er å finne en overgangsordning som gjør at studentene som er midt i utdanningen, ikke blir skadelidende, sier Melhus.

Mellomløsning

MKK har derfor sendt et brev til Norad der de ber om en utfasing hvor skolen får tilstrekkelig med støtte slik at studentene som går på skolen nå, kan fullføre studiene. Går Norad med på dette, tror Melhus at MKK skal få nok tid til å skaffe nye donorer som vil støtte skolen i framtiden.

En representant fra Gimlekollen har allerede vært i dialog med den svenske ambassadøren, som synes prosjektet virker interessant.

Rapport

I juni ble det lagt fram en knusende rapport som påpekte både administrativt rot og interne konflikter i staben ved skolen. For å vise alvoret i saken, nektet Norad skolen å rekruttere flere elever før problemene var ryddet av veien. Samtidig ba Norad skolen om å legge om på studieprogrammet. Universitetet fikk frist fram til oktober med å rydde opp. Melhus mener skolen har tatt grep og ordnet opp i mange av forholdene, men i mellomtiden oppstod altså diplomatkrisen.

— Vi har fått beskjed om at det utelukkende er diplomatproblemene som er årsaken til at støtten forsvinner, sier Melhus.

Siden 2004 har Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand samarbeidet med Universitetet i Addis Abeba om å drive journalistutdanning i Etiopias hovedstad. I løpet av 2007 vil satsingen komme opp i nærmere 55 millioner skattekroner, hovedsaklig finansiert av Utenriksdepartementet (UD). Målet med skolen er å utdanne lokale journalister som skal være ambassadører for pressefrihet og åpenhet i landet.