KVINESDAL: — Bare siden årsskiftet har vi fått hundre nye søknader. Vi kan ikke trylle, og behandlingstiden øker dessverre fortsatt, sier leder Øystein Grundt i seksjon for småkraft og vassdragsinngrep i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Fire søkere på Agder har fått småkraftkonsesjon så langt i år, mot bare én i fjor. 16 andre kraftlag har konsesjonssøknader til behandling. Langt flere sitter på gjerdet. Men de må alle vente mange år før de kan utnytte fallene sine.

Ikke bare fordi behandlingen tar årevis. Men Agder Energi har ikke plass i strømledningene.

- Raskere enn før

Da olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) åpnet Hisvatn kraftverk i går skrøt han av regjeringens arbeid for å korte ned saksbehandlingstiden for konsesjon.

— Vi har en propp, men behandlingen går atskillig raskere enn før etter at vi har økt behandlingskapasiteten og fordi utbyggerne kan søke på nettet.

Men ifølge NVEs Øystein Grundt stemmer ikke dette.

— Utbyggerne kan ikke søke via nettet, sakene er for kompliserte. Vi er omorganisert, men jeg har bare fått én ny saksbehandler på heltid. Vi har nå 320 saker inne. Jeg vet ikke når vi når toppen, men en gang må det ta slutt, sier Grundt.

Linjene sprengt

Beregninger fra Agder Energi viser at mellom 130 og 250 småkraftverk kan bli bygget ut på Agder.

Men før Agder Energi bygger ut sitt nett har de små kraftverkene ingen å selge strøm til.

— De er monopolister. Det er umoralsk av Agder Energi å ikke bygge ut nettet, sier leder Isak Liland i Småkraftforeningen.

Dessuten mener han det er et offentlig ansvar å skaffe kapasitet når landet skriker etter mer ren kraft. Bare i Kvinesdal står rundt tolv utbyggere klare.

Agder Energi svarer at det vil koste opp mot 270 millioner kroner å bygge ut nettet, og det må utbyggerne betale selv.

— Totalt snakker vi om strøm tilsvarende fem ganger Arendals forbruk. Våre nett er ikke dimensjonert for det. Er det fullt, må vi si nei. De får søke konsesjon, og komme til oss. Men det vil ta flere år før vi i så fall får vår konsesjon fra NVE, sier administrerende direktør Erik Boysen i Agder Energi nett.

Statsråd Enoksen bekrefter at prosessen er problematisk.