KRISTIANSAND: — De er ikke særlig fine, men de er jo kule og populære da, sier Ingrid W. Norheim, som sammen med venninnen Caroline Eriksen Laache befinner seg på Torget i Kristiansand og leker tripp, trapp, tresko.

Begge har crocks, men det er bare Ingrid som har sine på i dag. Ingrid har knallrosa, mens Caroline har lyseblå. De har begge pyntet med såkalte jibbitz, som kan festes på skoen. Jibbitzene kan være alt fra små sommerfugler til dødninghoder. På den måten kan du få din helt unike sko, som ingen andre har.

— Vi samler på pynten, sier jentene.

Stygge sko

De originale koster rundt 500 kroner stykket, og med sitt heller lite flatterende ytre mener enkelte det umulig kan være utseendet som selger.

— Vi har fått en del pepper fra folk som synes skoene er stygge, men dette er kjempegode sko. Jeg har et par selv, men jeg bruker dem mest i hagen hjemme, sier Stina Haugen på DNA på Sørlandssenteret.

— De er jo egentlig stygge og ligner på tøfler, men de er jo så gode å gå på, sier Jennifer Iversen på Din sko.

Mye kopier

Stygg eller ei, plastskoene i signalgrønn, sjokkrosa, sølv, indigo og 50 andre farger er blitt en salgssuksess både for barn og voksne de siste par årene. Og med stor suksess følger kopier hakk i hæl. Alt fra billigkjeder til gatehandlere selger nå etterligninger av den såkalte crocsen.

— Vi har også solgt en del av kopien, som ikke har like god kvalitet. Mens crocsene er helsesko, blir kopien mer å regne som en badesko. Kopiene er billigere. Folk ønsker å følge trenden, sier Haugen.

Din Sko selger derimot bare kopien.

— Vi solgte det meste med en gang vi fikk dem inn, og fikk et nytt påfyll for én uke siden, sier Iversen.

Enorm etterspørsel

Crocs ble opprinnelig laget for seilentusiaster, men endte med å slå an blant folk flest. Nå kan du ikke gå gjennom Markens uten å få øye på minst ett eksemplar.

— Pågangen har vært så stor at vi faktisk har ventet siden påske på den siste leveringen av crocks, sier Haugen.

Hun tror grunnen til den lange ventetiden må være den enorme etterspørselen.

— Vi har fått veldig mange henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe disse skoene, sier Haugen.