VENNESLA: — Jeg forstår frustrasjonen, men vi har ingen juridisk plikt til å kjøpe eierne ut, sier rådmann i Vennesla Svein Skisland.

Anne Marie Moi og hennes tre søsken er lei av å høre akkurat det.

— Pappa hadde ett ønske da han levde - å få lov å bo. I 1982 fikk han under tvil lov til å bygge på litt - for å få det praktisk. Men det var under forutsetning av at kommunen kunne rive påbygget uten å erstatte det, den dagen kommunen fant ut at de skulle bruke friområdet, forteller Anne Marie Moi.

Fortvilet

Nå leies huset og påbygget ut. De fire søsknene som arvet eiendommen i Koldalen, midt i Vennesla sentrum, er likevel dønn fortvilet.

De sitter på en verdifull sentrumseiendom på over ett dekar, men kan ikke gjøre noe som helst med den.

— Da pappa døde i 2003 vurderte vi å utnytte tomten til firemannsbolig. Det ble blankt avslått, fordi vi lå i friområde. Siden har vi forsøkt å få kommunen til å innløse eiendommen - men de nekter det også. Da vi ville bygge garasje, ble det også nei. Og vi kan ikke selge, ingen vil kjøpe et friområde, forteller Anne Marie Moi.

Politikerne har i flere vedtak lovet å innløse huset, men når budsjettdebatten kommer før jul, er det aldri penger.

— Vi kan ikke leve på tomme løfter lenger, sier Moi.

Det var i forbindelse med den store sentrumsplanen i 1976 at huset inne i Koldalen ble friområde.

Lovtolkning

Etter loven skal friområder, akkurat som veier, være i offentlig eie. Ifølge Miljøverndepartementets veileder skal kommunen overtar eiendomsretten når den regulerer en eiendom til friområde.

— Helt riktig. Det er vi forpliktet til, men bare i forhold til ubebygd friområde. Her snakker vi om bebygd område - og da trenger vi ikke innløse før vi skal bruke det, sier Finn Oskar Hansen, leder for plan og utbyggingsavdelingen i Vennesla kommune. Familien mistenker kommunen for å ha gjort deres eiendom til grønt friområde av taktiske grunner. Rett og slett for å få lov å fortette andre steder i sentrum.

— Helt feil, sier Hansen. - Vi har ikke hatt baktanker. Området kan bli flott med lekeplass og en sti ut mot skogen over jernbanen, sier Hansen, som er enig i at det er lenge å si slikt i 31 år uten å følge opp.

— Bør dere ikke av moralske grunner kjøpe disse eierne ut, rådmann Skisland?

— Jeg forholder meg til at vi ikke er juridisk forpliktet. Og så langt har vi ikke greid å prioritere dette i trange budsjetter, svarer han.