MANDAL: — Vi kan ikke være feige og pakke forslaget om bro inn i ull. Det vil være feil å åpne for andre forbindelser i sluttspurten, sa Kjell Støle (Ap) da planutvalget i går for tredje og kanskje siste gang behandlet reguleringsforslaget for Nedre Malmø.

Det var Kennet Osberg (KrF) som kastet inn forslag om alternative løsninger. Han ville bare fastslå at det skulle legges til rette for en forbindelse mellom de to bydelene. Osberg ville overlate til deltakerne i arkitektkonkurransen for kulturbygget å foreslå hvordan forbindelsen burde være. Bare Alf G. Møll (Frp) støttet Osbergs forslag.

Rådmann Erik Hillesund beklaget at det først i sluttspurten var kommet dokumentasjon på at vippebro kunne bygges til en akseptabel pris. Han påpekte at kommunens konsulenter gjentatte ganger hadde hevdet det ville medføre formidable ekstrakostnader.

— Vippebro medfører at både fiskebåtene ved bybroa og redningsskøyta kan beholde sine leggeplasser, sa Hillesund.

Engasjement

Planutvalgsleder Sven Tallaksen (Uavh.) syntes bro, båtplasser og kulturhus hadde fått overdrevet mye oppmerksomhet på bekostning av helheten.

— Først i innspurten har det oppstått et kolossalt engasjement. Langt mer enn forventet. Det er klart vi må lytte til folkets røst. Men engasjementet burde kommet langt tidligere i prosessen, sa Sven Tallaksen.

— Nå oppfatter jeg det som vi prater forbi hverandre og har registrert at det varsles omkamp om kulturbygget, sa han.

Tallaksen pekte på at det har vært reist kritikk mot at forslaget til utvikling av bydelen ikke er bygd på lokale tradisjoner.

— Bevaring er flott, men vi har forsøkt å skape en ny bydel som skal bli fremtidens Mandal. Vi kan ikke bare si at vi har det så greit, men må satse for å komme videre, sa Tallaksen.

Ikke alle protester.

Unni Hald (H) berømmet informasjonen for å ha vært god gjennom hele prosessen til alle som hadde giddet følge med.

Rådmannen mente det ikke var ønskelig at kulturhuset innrammes av båtplasser, men at plassene skal reserveres for dem som skal besøke kulturhuset. Han hevdet det var muligheter for nye båtplasser andre steder i elva, men at de måtte komme i en ny prosess.

Kjell Støle (Ap) syntes det var lagt opp til mye ekstra bilkjøring med mange stengte gater i bydelen. Sven Tallaksen påpekte det var gjort for å unngå trafikkork og ekstra belastning for beboerne i bydelen.