KRISTIANSAND: På rommet hennes spirer paprika— og tomatplantene. De skal dyrkes i hagen utenfor.

— Jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli så flott, sier Signe Tangen, som har vært uten egen bolig i flere år.

Hun har flyttet inn i splitter ny leilighet med eget bad, kjøkkenkrok og sjøutsikt. Her skal inntil åtte kvinnelige rusmisbrukere lære å bo og leve side om side.

Ut med presten

Den forfalne presteboligen i Vågsbygd har stått tom i fire år. Presten ville ikke bo så kloss inntil kontoret og har fått nytt hus.

Ombyggingen kostet ikke mindre enn fem millioner kroner. Bokollektivet består av åtte leiligheter på øverste hylle, med fellesstue og vaskerom, og stor, solvendt terrasse på utsiden.

— Vi håper huset setter standard for lignende boliger i fremtiden. Det er verdighet i å ha det fint og ikke bo i en rønne, forteller Yngve Holtan, avdelingsleder for Risk (Ressurs i Sentrum) i Kristiansand kommune.

For tre uker siden flyttet Signe Tangen og fire andre kvinner fra Kasernen i Kongens gate, der de hadde bodd i halvannet år. Å bo midt i byen var ingen fordel.

— Så fort jeg fikk utbetalt penger var det rett på polet. Det var jo bare noen få meter å gå, forteller hun til Fædrelandsvennen. I Vågsbygd er fristelsene på en armlengdes avstand. Det er som å bo på landet i forhold.

— Ofte trekker det tunge miljøet til bykjernen, og det kan være godt for beboerne å få litt avstand til dette, mener avdelingsleder Holtan.

Møtte protester

30 naboer protesterte mot ombyggingen i Kirsten Flagstads vei 75. De fryktet økt kriminalitet og verdiforringelse av boligene, og viste til at området rundt presteboligen var avsatt til friområde.

— Vi tror skepsisen gradvis vil forsvinne når man ser at boligen ikke fører til bråk, og at miljøet ikke henger i området. Vi er avhengig av et godt forhold til naboene, forsikrer Yngve Holtan.

I tillegg til døgnbemanning blir det besøkskontroll og låste dører i kollektivet.

Menn som eventuelt vil inn til kvinnene blir kontant avvist.

I kollektivet er det felles frokost hver dag og middag lørdag kveld.

Hjemmehjelpen tilbyr opplæring i renhold og husstell.

Signe Tangen har ett ønske til på listen: En liten båt, så de kan legge ut på fisketur fra Auglandsbukta. Holtan viser til stram økonomi, og Signe myser bort på en jolle hos naboen.

— Jeg skal begynne å smiske med ham der borte, smiler hun.