KRISTIANSAND: — Da ødelegger de stedet vi har hatt i generasjoner. Hytta vil ikke lenger ha noen verdi, og det er bedre å bare komme seg vekk, mener Kurt E. Håland.

Fra den vesle gulmalte hytta på Svensholmen har familien hatt sommeridyll og prima utsikt mot Odderøya og Kvadraturen siden kort etter krigen.

Nå kan tomten bli kraftig innsnevret, og brygga revet til fordel for en fellesbrygge et par hundre meter unna.

Advokatmat

Etter mye att og fram ble det for to år siden fastslått at de 22 hytteeierne har innløsningsrett, og man startet regulering.

Nå brygger det opp til ny strid, med mindre de får beholde tomtene - de fleste på halvannet til to mål. Tilbudet om 400 kvadratmeter virker provoserende.

— Blir vi sittende på en liten klatt uten tilgang til sjøen, blir vi isolert. Da blir det bare en vedlikeholdsplikt på et friområde, hevder Kurt E. Håland.

Kommunens advokat og hytteeiernes advokat tolker - ikke uventet - festeavtalen fra 1975 ganske forskjellig. Tingretten kan få det avgjørende ordet i saken.

— Vår advokat har kommet til at dette er punktfeste. Med tomter på et par mål er det ikke veldig mye igjen til friareal. Øya blir spist opp, uttaler juridisk konsulent Jon Holt i Kristiansand Eiendom.

Kommunens tomteforslag tilsvarer «normalen» for nye hytter. Hytteeierne mener derimot at det blir nok friareal med dagens tomter, men at det bør legges bedre til rette for ilandstigning. Neste onsdag får kommunalutvalget en orienteringssak om reguleringen av de bynære holmene.

Innen sommeren går planen ut på høring.

Solid rabatt

I orienteringen heter det at tomteprisen trolig blir 40 prosent av markedspris, i tråd med tomtefesteloven. Alternativet er 30 ganger regulert festeavgift, en avgift som i dag ligger på 2500 til 4500 kroner.

Markedspris på sjønære hyttetomter passerer raskt millionen, og tomteprisen kan bli på mange hundre tusen kroner. Prisen fastsettes ved rettslig skjønn.

— Når utgangspunktet var at hyttene skulle bort i 2010, og de får 60 prosent rabatt, tror jeg ikke folk vil synes det er en dårlig handel, anfører Jon Holt.

Hytteeiernes talsmann mener prisen er stiv nok.

— Hyttene er gått i arv, og mange må nok gå i tenkeboksen. Jeg synes ikke 40 prosent av markedspris er en gavepakke. Det kommer an på prisvurderingen, sier Tom Garman Bjørnsen, som eier den eneste hytta på Blomsterøya.

En del av hyttene kan få status som bevaringsverdige, og man kan neppe forvente å bygge ut i særlig grad. Private brygger kan bli revet til fordel for større fellesbrygger, som alle kan bruke.

— At vi får lov til annet enn å male og skifte kledningsbord, tror jeg aldri vil bli tilfelle, sier Bjørnsen, som legger til at hyttene verken har innlagt vann, avløp eller strøm.

Parkvesenet ønsker broforbindelse til fastlandet; fra Andøya til Bragdøya, og mellom Bragdøya og Langøya.