STAVANGER: Riksadvokaten vil at Gulating lagmannsrett i NOKAS-saken til høsten skal skjerpe straffene for David Toska, Kjell Alrich Schumann og Erling Havnå.

Stavanger tingretts dom er anket for disse tre, mens påtalemyndigheten godtar tingrettens dom for de øvrige ti som er domfelt for NOKAS-ranet, opplyser statsadvokat Tor Christian Carlsen til NTB.

I Stavanger tingrett 10. mars ble Toska dømt til 19 års fengsel, Schumann til forvaring i inntil 16 år, og Havnå til 17 års fengsel. Havnå ble dømt både for NOKAS-ranet og ranet av Postens brevsenter i Oslo i 2003. Forvaring for Toska

Riksadvokaten mener Toska bør dømmes til forvaring, at tidsrammen for Schumanns forvaringsstraff bør økes til 21 år og at Erling Havnå bør dømmes til 21 års fengsel.

Alle de 13 domfelte har tidligere anket tingrettens dom. Med unntak av David Toska har de alle nektet seg helt eller delvis skyldig etter tiltalen, det vil si grovt ran med døden til følge – og for to av de domfelte medvirkning til grovt ran.

Godtatt med forbehold

Riksadvokaten har godtatt Stavanger tingretts dommer for følgende ti domfelte:

Inntil 16 års forvaring for Metkel Betew, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup, 15 års fengsel for Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen og Dan Pettersen, 13 års fengsel for Alf Henrik Christensen og Johnny Thendrup, seks års fengsel for William Pettersen og fire års fengsel for Thomas Ingebrigtsen. De to siste er dømt for medvirkning til grovt ran, og er ikke gjort ansvarlige for at politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.

Riksadvokaten har i sin påtegning til Rogaland statsadvokatembeter tatt forbehold om at det for alle disse ti domfelte kan bli aktuelt å legge ned samme påstander i lagmannsretten som i tingretten, opplyser statsadvokat Carlsen. Dette kan i så fall medføre strengere straffer.

Ankesak

Ankesaken i Gulating lagmannsrett skal etter planen starte i menighetshuset på Forus 4. september. Lagmannsretten har avsatt tid fram til jul, fire rettsdager hver uke, og til sammen 64 rettsdager.

Muligheten holdes åpen for at rettssaken om nødvendig også kan fortsette med inntil 17 rettsdager i januar 2007. Hvis lagmannsrettens dom blir anket til Høyesterett – som det er grunn til å tro – kan det gå mer enn tre år fra ranet av NOKAS til det foreligger en endelig rettskraftig dom. (©NTB)