BIRKENES: Birkenes kommune har nemlig ikke de nødvendige millionene.

— Det vil likevel bli satset på skolene, med Birkeland barneskole som førsteprioritet. Og brakkene skal vekk så fort som mulig, sier ordfører Harald Vestøl. Nå skal politikerne i tenkeboksen. Birkenes har vært gjennom et år med mindre rammeoverføringer og betydelig bruk av fond. Og skal man komme i land med dagens aktivitet, må det tas 10 millioner til i 2008. — Da må vi se på de vedtakene som er gjort. Blant annet om å bygge nytt skolebygg for 73 millioner. Dette har vi bare ikke råd til, sier Vestøl.

Rimeligere plan

Først var det ekstraordinært møte om kommuneøkonomien. Deretter ble det enstemmig vedtatt å stoppe arbeidet med å forberede utbyggingen. Budsjettet for 2008-11 som skal vedtas i desember, skal så inneholde en ny og rimeligere plan. Det fins en rekke utfordringer: Plassproblemene på Birkeland barneskole, restaurering av Valstrand ungdomsskole og en kulturdel med plass til 200-250 personer.

— Alt må sees på på nytt. Det er ikke realisme i å fortsette på det store prosjektet til over 70 millioner. Da ville vi ha kommet i et økonomisk uføre. Dessuten ville vi ikke i uoverskuelige fremtid å få tilfredsstilt behovene på de to andre skolene, sier Vestøl.

- På realistisk nivå.

  • Vi må nå gå tilbake og se på hvilke krav og behov vi må tilfredsstille. Og vi må ha det på et nivå som vi vet er realistisk å gjennomføre. Den tilliten skal både foreldre, elever og personale ha at vi skal gjennomføre det. Men vi må ha dette på et nivå som vi har økonomisk evne til å klare. For dette skal jo også driftes, sier Vestøl. Og legger til: - Hvis vi gjør de rette grepene nå, tror jeg vi kan ferdigstille både barneskolen, ungdomsskolen og kulturdelen innenfor en tidsramme som er atskillig kortere enn om en bare hadde kjørt prosjektet videre.

Behovene på barneskolen skal tas først.

  • Får vi en grei plan, kan vi få anledning til å sette dette i gang alt i 2008. Som tilbygg og oppjustering av spesialrom. Uten at jeg skal forskuttere noe. Her må vi få inn lærerne og praktiske, byggerfarne folk. Kanskje kan vi få til dette på en enklere og greiere måte? håper ordføreren.

Også på Valstrand ungdomsskole skal det tas grep.

— Denne skolen skulle ha vært oppjustert for seks-sju år siden. Jeg tenker både på toaletter og klasserom, sier han.

— Betyr dette at det planlagte bygget for 5. til 7. trinn ikke blir noe av i det hele tatt?

— Det prosjektet som foreligger, er i realiteten stoppet. Eller kanskje skrinlagt.