KRISTIANSAND: — Jeg tror det kommer til å bli et ramaskrik som følge av dette. Det er jo ingen som vil ha kriminelle i nabolaget sitt, sier leder i Presteheia vel Per Gjelsten.

Kriminalomsorgen region sørvest skriver i et brev til Kristiansand Eiendom at de ønsker å «arbeide videre med» tomten som er foreslått på Presteheia. Dette betyr at det er svært sannsynlig at det vil bli etablert boliger for inntil 16 straffedømte på Presteheia.

— Vi har gitt Kriminalomsorgen forskjellige alternativer, og Presteheia egner seg godt til etableringen. Nå har de valgt det, og da kan jeg ikke se noen problemer med at de skal ligge der, sier varaordfører Bjarne Ugland (AP).

Alternativene som blir vraket er Flekkerøy og Hellemyr. Ugland sier at en av årsakene til at Presteheia er et godt alternativ er at man kan begynne utbyggingen raskt. Beboerne på Presteheia har ikke fått vite noe om planene.

— Ingen her på Presteheia har hørt noe om dette. Det er veldig dårlig at kommunen planlegger dette i skjul. Foreløpig kan jeg ikke si at vi er bombastisk mot dette, for vi vet ingenting ennå, sier Gjelsten i Presteheia vel.

Frykt

Regiondirektør Gudmund Idsø i Kriminalomsorgen region sørvest skriver også i brevet til Kristiansand Eiendom at rask utbygging er viktig.

  • Hvis midler blir stilt til rådighet, vil det være ønskelig å realisere tiltaket så snart som mulig, skriver Idsø.

Da Flekkerøy ble lansert som alternativ til etablering av boliger, motsatte naboene seg det, og tomta ble til slutt vraket. Gjesten i Presteheia vel mener det vil bli motstand også på Presteheia.

— Det bor mange eldre her, og de kan jo bli redde hvis det kommer kriminelle i nabolaget. Det spørs litt hvilke type kriminelle dette er snakk om. Vi må få vite mer om dette før vi kan uttale oss skikkelig, sier han.

Idsø mener det ikke er grunn til frykt, og påpeker at Kriminalomsorgen har lang erfaring med å håndtere overgangsboliger.

— Vi er trygge på vår anbefaling om å legge overgangsboligene der. Erfaringsmessig har vi ikke hatt problemer i nabolagene til slike boliger, sier Idsø.

Tilbakeføring

Målet med boligene er at kriminelle skal ha større kontakt med samfunnet rundt i den siste delen av soningen. På den måten skal overgangen til et lovlydig liv være enklere. Varaordfører Ugland mener at folk må akseptere å få overgangsboliger i sitt nærområde.

  • Dette er mennesker som har behov for tilbakeføring til et normalt samfunn. Kriminalomsorgen har dessuten ansvaret for, og kontroll med dem, sier Ugland.

For at byggingen skal bli realisert, må Kristiansand kommune vedta salg av eiendommen, og eventuelt omregulere området. Så må Kriminalomsorgen motta midler fra sentralt hold. Byggene vil først kunne stå ferdige i 2008. - Vi håper boligene blir lagt på Presteheia, og velger å tro at det vil la seg gjennomføre, sier Idsø.