Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: — Jeg forstår at de ikke kan bruke mye ressurser på å etterforske og finne folk, men når vi sender en anmeldelse med bevis fra overvåkningskamera, og en skriftlig innrømmelse fra gjerningspersonen, da synes jeg det er kjedelig at det ikke skjer noe. Hva er vitsen med å ta dem da, sier en oppgitt butikksjef ved Clas Ohlson Sandens, Oddbjørn Egeland, til Kristiansand Avis papirutgave.

Butikksjef Oddbjørn Egeland. Foto: Jon Anders Skau

Butikksjefen opplever omtrent daglig å måtte hanskes med nasking og butikktyver på detaljhandelen på Sandens kjøpesenter i Kristiansand.

— Går ut over servicen

Egeland anslår overfor avisen at han trolig bruker mellom en til to timer daglig på å ta hånd om tyver i butikken og skrive ut anmeldelser. Han mener all den tid som blir brukt på å ta seg av butikktyvene går utover servicen, og anslår at butikken har et svinn på 1-2 prosent, av en omsetning på flere titalls millioner kroner i året.

— Det er frustrerende når det ikke skjer noe. Og da jeg leste om politiets prioriteringsliste, fikk jeg lyst til å slutte å anmelde butikktyveriene, sier Egeland.

Det var i begynnelsen av denne måneden at Fædrelandsvennen kunne avsløre politiets interne prioriteringsliste. Spesialinstruksen viser at en betydelig andel kriminalitet nå skal overses. Noe Egeland og butikken har fått merke.

Les også: Her er politiets prioriteringsliste

Egeland forteller at det er både ungdommer og pensjonister blant naskerne. Sakene som involverer 15-18-åringer havner som oftest i Konflikrådet. Dersom gjerningspersonene er under 15 år blir sakene som regel henlagt da politiet ikke kan straffefølge mindreårige. Men flere av sakene skulle tilsi straffeforfølgelse fra politiets side.

Kjenner ikke til saken

Kriminalsjef Arne Pedersen ved Kristiansand politistasjon sier til avisen at han ikke var klar over at flere av sakene fra butikken henlegges.

— Det var nytt for meg at flere naskerier hos Clas Ohlson på Sandens kjøpesenter henlegges. Jeg har heller ikke mottatt noen klager på dette. Når vi mottar saker hvor gjerningspersonen har erkjent naskeriet på skjemaet som butikkenen benytter, skal det normalt utstedes en bot for forseelsen straks saken er registrert hos oss og sendt påtaleansvarlig jurist, sier Pedersen til Kristiansand Avis.