ANNO 1925: Butikken ble drevet av frøken Inger Sørensen. Ukjent hvem av damene hun var. Men herrene var Harald Tellefsen (foran), Olaf Tellefsen (bak t.h.) og Hugo Mørk, i mange år markant torvhandler. Foto: Privat
STABEN: Sim Tran (f.v.), Anna Nøkland (bak), Elin Tellefsen (foran), Anita Thorstein, Anne Cecilie Drangsholt Berntsen (foran), Tone Olsen Ramila (daglig leder, bak), Ingebjørg Bjørnarå Jakobsen og Monika Espeland. Elisabeth Rasmussen, Cecilie Kristoffersen, Kristine Amundsen og Caroline Sigriddottir var ikke til stede. Foto: Lars Hollerud
SORG OG GLEDE: Blomster har mange språk. Foto: Lars Hollerud
STABIL: Blomsterbutikken har ligget akkurat her, i Dronningensgate 27, siden 1912. I de ni foregående årene ble melk solgt i butikken. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Ikke desto mindre er butikken i Dronningensgate Kristiansands eldste i sitt slag med sammenhengende drift.

I følge historiske skrifter, var frøken Inger Sørensen først ute med å selge blomster fra butikken i kvartalet mellom Kirkegata og Festningsgata.

Da hadde bygget, reist i 1893 på ruiner etter bybrannen året før, hatt melk i hyllene i ni år.

Det er Gerd og Vilhelm Tellefsen som blar i skriftene.

Gamle

Og det er Carmen Heideros Udø som sier at godt stelte kaktuser nærmest kan bli steingamle. Hun er gartner ved Agder naturmuseum, og nevner spesielt den største kaktusen på Gimle. Den var 350 år da museet fikk den for 20 år siden, og er altså omtrent like gammel som Kristiansand by (371 år).

FORSKJELL: Den billige rosen (t.v.) kommer fra Etiopia, den store og dyrere fra Nederland Foto: Lars Hollerud

Kaktusen på Gimle får altså godt stell, og det får tydeligvis Kaktus i Dronningensgate også.Det sørger 12 damer for.

— Vi setter vår ære i å gjøre kundene tilfreds, sier Elin Tellefsen, svigerdatter til nevnte Gerd og Vilhelm og juniornorgesmester i blomsterdesign fra 1996. Og bestillingene har de største sprang som tenkes kan, til anledninger som spenner fra fødsel til død og det meste som er midt i mellom.

Dessuten følges moter, også fra denne butikken.

Eierne

Nå er det hvitt og lys rosa som gjelder. Gult er helt ute, i alle fall fram til påske.

Tilbake til historikken:

Frøken Sørensen overlot blomsterstafettpinnen til frøken Ingeborg Lohne i 1935. Hun vekslet med frøknene Inga Bjorvand og Olga Landsverk i 1959. I 1969 overtok Gerd og Vilhelm Tellefsen, ekteparet som fant hverandre på Jensvoll gartnerskole i Lier sju år tidligere.

Fru og herr Tellefsen solgte butikken til kjeden Blomsterdekor i 1999. Men de eier fortsatt det røde bygget i Dronningensgate 27. Dermed har de også godt nok alibi til å stikke innom Kaktus, når det måtte være.

Se flere bilder på fvn.no