ulveangrep4.jpg Foto: Kjetil Reite

EVJE OG HORNNES: — Jakta har gått heller dårlig. Vi har dessverre ikke sett noe til gråbein, sier leder i skadefellingslaget i Aust-Agder, Geir Håland Moe, til Fædrelandsvennen.

Våknet av leven

Det var klokka sju torsdag morgen at onkelen til sauebonde Helge Fossen ble vekket av et skrekkelig leven utenfor gården på Kalland i Hornnes. Ulv hadde gått til angrep på minst fire sauer, og flere av dem hadde dype bittskader.

Veterinær Karina Martynova ble tilkalt og jobbet torsdag på spreng for å behandle dyrene.

Etter bare én og en halv time hadde Fylkesmannen fått på plass fellingstillatelse. Seks timer senere var skadefellingslaget på plass.

Sju mann postet ulike steder i terrenget rundt gården på Kalland, men ulven var ikke å se verken torsdag eller fredag.— Vi jaktet helt til solen gikk ned torsdag kveld. Jeg var ikke hjemme før klokka 01 på natta, og satte meg i bilen igjen klokka 03 i natt. Vi ville starte før solen gikk opp igjen, forteller jaktleder Håland Moe.

Ga seg fredag morgen

Klokken 05 var jakten i gang fredag morgen. Jaktlaget ga imidlertid opp klokka 09. — Man vet at ulven i stor grad ligger stille på dagtid, mens den er aktiv i morgentimene. Derfor mente vi det ikke var hensiktsmessig å jakte mer utover dagen, sier Håland Moe.

Jaktlaget har verken hørt lyder eller sett spor etter ulven. Jakt på ulv uten sporsnø er nesten en umulig oppgave.

— Man må i så fall være heldig å finne spor i blaut myr eller lignende, sier Håland Moe.

Jaktlaget kommer ikke til å iverksette mer jakt før det eventuelt blir gjort nye observasjoner av ulv, eller at nye husdyr blir skadet.

— Vi må ha noe ferskt å gå etter, ellers er det nytteløst. Ulven kan allerede ha vandret langt avsted, sier jaktlederen.

Verre enn først antatt

Sauebonde Helge Fossen sier skadene på de fire dyrene var langt verre enn først antatt. Det ble først synlig da han fikk klippet sauene.

— Jeg fikk meg en overraskelse. Det var mange flere bitemerker enn vi først så. I en av sauene var det et tre centimeter dypt hull i musklene som væsket mørkt blod, forteller Fossen.

Dyrene fikk øyeblikkelig hjelp av dyrlege og lever ennå. Sårene er sydd igjen og dyrene har fått antibiotika.

Det var 60 dyr i flokken. Fossen frykter at flere sauer kan ha biteskader.

— Jeg vil forhøre meg med Fylkesmannen om det vil være riktig å klippe samtlige sauer for å finne ut om de er skadet av ulven, sier Fossen, som frykter at ulven slår til igjen.

— Nå kan jeg kose meg med et realt magesår i tiden framover. Jeg frykter at dyret angriper igjen, og den frykten blir hverdagen min inntil dyrene er inne igjen i oktober, sier Fossen.