KRISTIANSAND: — Dette er en historisk dag! Dette er den første rognhummeren som blir tatt opp, sier Bård Georg Karlsen.

Han holder opp det som har blitt en mye omtalt hummer på Flekkerøy. Den er full av rogn og er hentet opp med tillatelse fra Havforskningsinstituttet. Målet er å samle 300 rognhummer og frakte dem i helikopter til Kristiansund der yngler blir klekket ut.

Hvis alle tillatelser går i orden, er planen å sette ynglene ut på et fem kvadratkilometer stort havområde sørvest for Oksøy. Ved å kjøpe en andel i samvirkelaget Flekkerøy Hummer, kan man med fem teiner fange 20 hummer her.

— Etter krigen fikk min oldefar 140 hummer i dette området i første trekket, så her er det mulighet for å få til noe som vil være til glede for alle hummerfiskere, sier Bård Georg Karlsen.

Viser klør

Motstanderne mener derimot at havbeitet er ren privatisering.

— De sier at dette vil sikre hummerfisket, men det er ikke det som kommer til å skje. De kommende generasjonene har ikke sjanse til å fange hummer her fordi de ikke har andeler. De blir stengt ute fra et av de beste områdene vi har, sier Frank Salvesen som har laget et eget nettsted mot havbeitet.

— Men det er åpent for alle å kjøpe andeler her?

— De har satt et tak på 400 andeler. Så med en gang du har nådd 400, så ekskluderer du de andre. Jeg kan ikke forstå hvordan de kan snakke om at dette tjener allmennheten, sier Salvesen.

HISTORISK: Bård Karlsen haler om bord en sanketeine med hummer fulle av rogn. Havforskningsinstituttet har gitt tillatelse til fangst av 300 rognhummer som skal sendes til Kjelbergodden ved Kristiansund og klekkes ut. Deretter skal de tilbake til et planlagt havbeite ved Oksøy. Foto: Kjartan Bjelland

Fiskerlaget Sør har gått mot både uttaket av rognhummer og havbeitet.— Det vil uansett være et begrenset antall personer som kan fange hummer her. Vil du ikke betale, kan du heller ikke ta del i fangsten, så dette mener vi er privatisering, sier Trygve Bjørnerem, daglig leder i Fiskerlaget Sør.

Han synes det er rart at det ble gitt tillatelse til å fange rognhummer.

— Den er totalfredet, og det er strenge reguleringer i fangsten siden forskerne mener det er en truet art. Men plutselig får noen tillatelse til å ta ut et stort antall. Det synes vi er betenkelig.

Konservativt

Bård Karlsen er klar over at de risikerer at hummeren kan bli sendt til Kristiansund, men at de så ikke får tillatelse til å opprette havbeitet.

— Hvis alt mislykkes og det ikke blir noen gjenfangst, har jeg tapt 10.000 - 12.000 kroner. Da får jeg meg en god latter, og så får heller de gamle fiskerne si "hva var det jeg sa", sier Karlsen.

Han sier han er glad for all diskusjon rundt prosjektet, men er ikke enig i at dette er privatisering.

— Alle som vil, kan være med, og det er ikke satt noe tak på antall deltakere. Vi anslo at 300 - 400 andelseiere kunne være det maksimale, men vi er uansett ikke i nærheten av å ha med så mange. Det er nærmest utenkelig at noen blir stengt ute, sier Karlsen.

Han sier at det blir registrert hvor hver enkelt rognhummer blir fanget. Den blir så sluppet ut igjen neste år på samme sted der den ble tatt opp. Sammen med ti prosent av all yngelen som er klekket ut.

— I stedet for at det kommer to-tre hummeryngel, så kommer det kanskje rundt hundre. Vi stimulerer til en større bestand gjennom vårt arbeid.