32 LEILIGHETER: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL
32 LEILIGHETER: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL
SNART KOMPLETT: Det siste bygget langs Otra bygges i Kjøita Park, til høyre i rekken av boligkomplekser. Da gjenstår bare Montér-tomta bak til venstre, der det skal bygges 120 leiligheter samt kontorer. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL
32 LEILIGHETER: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. Her sett fra baksiden. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL
32 LEILIGHETER: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL
UTSIKTEN: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL

KRISTIANSAND: Selv om Kristiansands marked for leiligheter i øvre prisklasse kan synes mettet, har ikke investorene på Kjøita mistet appetitten.

— Vi er ikke urolige for markedet, ikke med denne beliggenheten. Megler har bekreftet at interessen er stor, så vi regner med å sette spaden i jorda før jul, opplyser eiendomsinvestor Øystein Lund, som også er direktør for Hotel Norge.

Sammen med kompanjong Jørgen Reme kjøpte han i januar den to mål stor tomta, siste ledige Kjøita-flik ut mot elva, av kommunens næringsselskap for 38 millioner kroner. Her kommer et fire etasjer høyt boligkompleks med 32 leiligheter, de fleste på over 100 kvadratmeter.

200 kvadratmeter

Den dyreste, et krypinn på 200 kvadratmeter i toppetasjen til høyre sett fra elva, blir ikke billig. Prisene er ikke endelig fastsatt, men forlangende for denne vil havne mellom 12 og 14 millioner, anslår investoren.

— Den blir det rift om. Jeg tror det blir den fineste leiligheten som noensinne er bygd i Kristiansand, hevder Lund.

— Venter dere budrunde?

— Nei, det er kun faste priser. Der det er flere interessenter til samme leilighet, blir det loddtrekning.

Fasadene i Kjøita 22 skal bestå av store mengder glass, samt sedertre og tegl. Gjennomsnittsprisene skal ligge noe under Tangen, rundt 50–55.000 kroner per kvadratmeter.

Ser ned på naboene

I tillegg til at politikerne aksepterte en etasje ekstra på denne tomta, er det andre grunner til at de nye beboerne kan se ned på sine naboer nedover elva.

— Nye byggeforskrifter gjør at gulvet i første etasje vil ligge én til halvannen meter over gulvet i nabobygget, påpeker Øystein Lund.

32 LEILIGHETER: Slik blir det siste bygget langs Otra i Kjøita Park. ILLUSTRASJON: ARK-NET/RAMBØLL

Investorene startet sitt engasjement på elvebredden på slutten av 80-tallet, da de kjøpte eiendommen ved Tønnefabrikken. Det første bygget ble reist i 1994, deretter startet utviklingen av Kjøita Park i samarbeid med grunneierne – Johan G. Olsen-familien og kommunen.

Siden er det bygd 150 boliger og en rekke næringsbygg, bare Agder Energi-bygget er reist uten deres medvirkning. Siste prosjekt blir den tidligere Montér-tomta, der det gjenstår politisk sluttbehandling av reguleringsplanen for 120 boliger og 3300 kvadratmeter kontor.

Da er Kjøita Park komplett.