Mens brannvesenet i Sør-Rogaland konstaterer at skogbrannen i Lund er under kontroll, og hyttene er utenfor fare, kjemper brannvesenet i Agder fortsatt mot brannen ved riksvei 44 ved Langevann.

To brannslukkingshelikoptre ble mandag morgen satt inn for å slå ned de siste flammene etter brannen som startet ved Langevatn øst for Kvanvik i Flekkefjord søndag ettermiddag.

Vinden er på mannskapenes side: Heldigvis bare flau bris som også er meldt utover dagen.

Brannen i Gyland er slukket.

Kratt og skog

Store deler av områdene som er rammet i Flekkefjord består av kratt og skog. Derfor blir bebyggelsen prioritert. Ingen innbyggere er foreløpig evakuert fra sine boliger, men brannvesenet er bekymret for at brannen kan nå husene.

I perioder har fylkesvei 44 både i Sør-Rogaland og i Agder vært stengt søndag kveld, men veien er nå åpne igjen.

— Det brant tett inntil veien, derfor var vi nødt til å stenge, sier Odberg.

Brannvesenet i Ager har 30 brannfolk på stedet.

Kan ha vært påsatt

Brannen har startet i tørt gras og lyng ved en lang parkeringslomme langs fylkesveien. Det var en mann i en bobil som varslet brannvesenet

– Det går jo an å tenke sitt, svarer politibetjent Jon Skjerve når vi spør om hvorfor det kunne brenne tre steder på en gang: Ved Log på sokndalssiden av Åna-Sira, øst for Kvanvik og mellom Liestøl, Øysæd og Eikås i Gyland.

Brannmannskaper som ble sendt til Gyland søndag ettermiddag, måtte gjøre vendereis for å slukke en brann like ved Gråsteinsveien i Søyland boligfelt i Flekkefjord.

– Det var så vidt vi klarte å slukke. Hadde vi kommet to minutter senere, kunne store deler av Søylandsheia tatt fyr, grøsser brannmester Svein Gunnar Larsen. Da ville også mange bolighus vært utsatt.

– Inne på heia er flere småvann og hellende terreng i retning Fjellså. Dermed har vi godt håp om å stanse brannen før den når bebyggelsen, sier varabrannsjef Svein Rolf Salvesen.

Vindretningen er gunstig slik at det ikke skal være noen fare for villsauene i landskapsvernområdet på Hidreheia og leirstedet Fjelltun