KRISTIANSAND: — Årsaken var at Høyre ikke har fått gruppebehandlet saken. Det hadde de andre partiene respekt for, opplyser konst. barnerhagedirektør Arild Rekve etter tirsdagens møte i oppveksstyret.

Forsinkelsen får ikke betydning for bystyrebehandlingen. 16. juni skal barnehagekuttene opp der.

Underskudd

Barnehageetaten pådro seg i fjor formidable 23 millioner kroner i underskudd. Hvis ikke tiltak settes inn vil underskuddet i år bli 25,9 millioner.

Rådmann Tor Sommerseth har foreslått at bykassa tar ansvar for 16,9 millioner kroner. Han synes det er riktig at manglende statsfinansiering på 11,1 millioner, utgifter til midlertidige tiltak for å få flere barnehageplasser og økt tilskudd til private barnehager i år som følge av merforbruk i kommunale barnehager i fjor, dekkes av fellesskapet – og ikke skal medføre kutt.

Men barnehagedriften må uansett ned med tet på ni millioner kroner i året. Forslagene går ut på å øke foreldrebetalingen for måltider i barnehagene, sette opp månedsprisen med et par hndrelapper for de foresatte som tjener under 200.000 i året og kutte noe i bemanning og åpningstid.

Om lag 6,5 årsverk skal bort, mens barnehagenes åpningstid skal ned fra 50 til 47,5 timer pr uke.

Neste uke

Politikerne i oppvektstyret behandles saken endelig neste uke, når Høyre har fått diskutert seg ferdig.

Arild Rekve kom inn som ”ryddegutt” da han for få uker siden overtok barnehagedirektør-jobben etter at Nina Reinhardt trakk seg.

— Når rådmannen spør, svarer man ja til utfordringen. Det er tøffe tak, men jeg er imponert over etatens ansatte. Vi er enige om at løse dette. Vi har store utfordringer, og det er liksom ikke annet å gjøre enn å finne løsninger. Det skal vi klare. Hvis kutt vedtas, har vi en god plan, og innen fire år skal alle underskudd være dekket inn, sier han.

TABBE: Fungerende rådman i Kristiansand kommune, Arild Rekve, beklager tabben som ble gjort med lønnsutbetalingen. Foto: Kjartan Bjelland