RISØR: – Dette er noe av det groveste vi har sett, sier overingeniør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet, som også har koblet skattemyndighetene på saken.

I sin politianmeldelse griper Arbeidstilsynet tak i lønningene, manglende risikovurderinger, sikkerhetsmangler, samt for lite opplæring og kritikkverdige boforhold.

— Det er kort og godt sosial dumping, sier Helgeland i Arbeidstilsynet.

Helgeland sitter nå på dokumentasjonen i saken, blant annet etter å ha vært på inspeksjon på Lekerøya i oktober.

- Det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir

Han påpeker imidlertid at ting er i orden nå.

— Det gjenstår fortsatt noen ting, men de oppfyller de kravene vi har påpekt. Men dette er en alvorlig sak. Dette skulle vært på plass for ett år siden, sier Helgeland.

Feriestedet

Gamle Ånon Kittelsens båtbyggeri på Lekerøya i Risør ble overtatt og bygges ut av Eigil Stray Spetalen, bror av den noe mer profilerte milliardæren Øystein Stray Spetalen. De siste to årene er det reist et hovedbygg og et båthus på stedet, samtidig som eksisterende bygg blir restaurert.

Til å utføre arbeidet har Eigil Stray Spetalen engasjert selskapet Norlitalda Uab, som har adresse i brorens luksusvilla på Bygdøy i Oslo. Dette selskapet hyret inn arbeidere fra Litauen. Det er arbeids- og lønnsforhold for disse arbeiderne som nå blir politianmeldt, etter at Arbeidstilsynet har vært på saken i halvannet år.

Sosial dumping

Boligene for arbeiderne har ikke vært godkjent som bolig av Risør kommune, som har påtalt forholdet.

Slik beskriver Arbeidstilsynet stedet:

— Det var elendige bo- og sanitærforhold. Det var ikke noen form for renhold, det var rom uten vindu - en brannfelle. Tøy ble tørket over gamle panelovner montert på veggen. For å komme over måtte de bruke en båt som ikke var egnet for persontransport. Vinterstid måtte de gå over usikker is for å komme til land. Det skal ikke være slik. Det var fryktelig, forteller Helgeland.

Spetalen kommenterte forholdene slik overfor Agderposten :

– Jeg har ansatt en mann som skal se etter at HMS blir fulgt til punkt og prikke. Jeg fatter ikke dette, sa Spetalen til Agderposten, og hevdet at han var på øya én gang i uka for å påse at norske regler og lover blir fulgt.

Til dette sier Arbeidstilsynet:

— Det er feil, helt feil. Vi har bilder som dokumenterer dette. Vi har vært der tre-fire ganger. Dessuten har Stray Spetalen innrømmet overfor oss at det ikke var godt nok, og tatt initiativ til å få ting på plass, sier Helgeland.

Lønnsforhold

Ifølge Stray Spetalen er det utbetalt minimum 20.000 kroner i måneden til hver arbeider. Ifølge Arbeidstilsynet skal arbeiderne ha opplyst at de tjente 500 kroner om dagen - fast.

— Med lovens minstelønn på 149 kroner i timen pluss overtid, lange dager - seks dager i uka, så stemmer ikke regnestykket. Det er betalt ut lavere lønn enn de skulle hatt, sier Helgesen i Arbeidstilsynet, som legger til at det heller ikke er ført timelister.

— De har gått på fast lønn, uansett hvor mye de har jobbet, sier Helgesen.

Ifølge Aust-Agder Blad har Eigil Stray Spetalen nå selv overtatt arbeidsgiveransvaret for arbeiderne. Lønningene skal da bli oppjustert til tarifflønn.