KRISTIANSAND: — Først måtte de jekkes opp, så må vi skyve dem på plass, sier Øystein Uldal, fagleder jernbane i Jernbaneverket.

En rekke ansatte i Jernbanen måtte hjelpe til med å få vognene som hadde sporet av tilbake på skinnegangen. Først etter at vognene er fjernet kan togene begynne å gå til og fra Kristiansand stasjon igjen.

— Vi har håp om å kunne kjøre toget som går til Oslo klokken 17.17 som normalt. Etter det jeg forstår er det minimal skade på skinnegangen, sier Dag Brekkan, strekningsleder for Sørlandsbanen.

SISTE: I går ettermiddag ble det klart at trafikken går som normalt fra klokka 17.17.

Også Havarikommisjonen undersøkte skinnegangen mandag morgen, men heller ikke de vet hva som er årsaken til at toget sporet av få meter før det ankom stasjonen i natt.

— Det er veldig vanskelig å si noe om så tidlig. Det virker litt komplisert ved første øyekast, sier Henning Johansen, havariinspektør.

Rett etter klokken fire i natt sporet lokomotivet og to vogner rett bak det av, bare få meter før det skulle ha stoppet på Kristiansand stasjon. Toget var på vei fra Oslo til Stavanger av. Ingen av de 170 passasjerene som var på toget da det sporet av ble skadet. Men avsporingen har ført til at ingen tog får gå fra eller til Kristiansand stasjon i morgentimene.

LØFT: Halv ett i dag jobbet Jernbaneverket med å få løftet vognene tilbake på sporet. (Foto: Sigrid Helene Svendsen)

Buss for tog

De vognene som ikke sporet av vil bli flyttet, mens vognene som er sporet av vil bli løftet på plass. Så vil Jernbaneverket undersøke skinnegangen grundig før togene kan begynne å gå igjen fra stasjonen.— Frem til da er det buss mellom Kristiansand og Nodeland og mellom Kristiansand og Vennesla, sier Dag Brekkan, strekningsleder i Sørlandsbanen til fvn.no.

De som kommer fra Stavanger og skal til Oslo og de som kommer fra Oslo og skal til Stavanger, kommer til å kjøre tog via Suldalen i stedet for å kjøre innom Kristiansand. Ifølge Brekkan har ikke avsporingen ført til at togene har blitt spesielt forsinket.

— Jeg håper og tror at forsinkelsene skal bli minimale, sier han

Ikke farlig

Han ber passasjerer som skal ta toget om å komme til stasjonen som normalt, så vil de bli tatt hånd om.

Ifølge Brekka var ikke situasjonen farlig for passasjerene som satt i toget da det sporet av.

— Toget hadde såpass lav fart at det ikke kunne vært farlig, sier han og legger til at passasjerene virket fornøyde selv om de ble geleidet over i en buss.

— Det er god stemning på toget, de fikk både lefse og kakao, sier Brekkan.

FORNØYDE: Kjell og Erna Tegnander så ingen grunn til å klage selv om togreisen ble litt annerledes mandag morgen. (Foto: Torstein Øen)

— Smertefritt

Og heller ikke blant passasjerene som skulle ta toget mandag morgen, var stemningen dårlig.- Vi skulle ha tatt toget til Oslo 09.10, men nå blir det buss fra Vennesla. Det er veldig greit, de er så blide her i NSB, sier Kjell Tegnander til fvn.no.

Kristiansands-mannen er ved godt mot og synes ikke togavsporingen medfører noen problemer for ham.

— Det blir ikke en lengre reise for oss, bare litt annerledes. Ganske smertefritt, egentlig, sier han.

UNDERSØKELSER: Havarikommisjonen jobbet mandag formiddag med å finne årsaken til togavsporingen. (Foto: Torstein Øen)